Hlavní obsah

Klaus je s Fischerem coby premiérem "v principu spokojený"

Novinky, ČTK, Jiří Mach
Praha

Prezident Václav Klaus je spokojený s nedělní dohodou trojkoalice a ČSSD. V jejich rámci se představitelé ODS, KDU-ČSL a SZ se socialisty shodli, že nový kabinet povede nynější šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer. Klaus v rozhovoru pro Rádio Česko řekl, že je s dohodou v principu spokojený. Českou republiku budou zhruba měsíc řídit dva premiéři.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"V principu jsem s dohodou spokojený. Nechci předem říkat definitivní závěry, protože nepochybně strany se s tím budou dnes vracet do svých politických grémií a tam různí radikálové, nespokojení, že se na ně při dohodě zapomnělo, ji mohou brzdit a narušovat,“ řekl Klaus.

Na dotaz, zda je spokojený s osobou Jana Fischera, odpověděl Klaus "určitě ano“. "Přiznám se, že toto jméno mě nenapadlo. Na druhé straně inženýra Fischera znám. Setkávali jsme se už někdy v osmdesátých letech. V tomto smyslu se známe nějakých třicet let. Ne že bychom spolu chodili na pivo, ale myslím, že má chalupu nedaleko od nás, a potkávali jsme se tam v takové jedné milé hospůdce v Bystřici u Benešova," vysvětlil prezident.

Klaus také ocenil, že navrhnutý premiér je skutečně nestranný. "Já myslím, že je to uvážlivý člověk, který nikdy nebyl nějak radikálně politicky orientován na jednu či druhou stranu," řekl.

Také dodal, že asi hodinu v neděli odpoledne jednal s šéfem Evropské komise Josém Barrosem, jehož ubezpečoval, že ČR předsednictví zvládne a že je "připraven v případě potřeby do toho vstoupit“.

¨

Stát budou řídit dva premiéři

Klaus tak v rozhovoru mimoděk naznačil, jaké poměry budou dočasně v ČR fungovat. Současný ministerský předseda Mirek Topolánek by měl dále řídit kabinet v demisi, při tom nově jmenovaný druhý premiér by měl usilovat o sestavení vlády nové, poskládané z řad odborníků.

Na základě čtyřstranné dohody by měl takový stav panovat až do 9. května, kdy by se šéf Českého statistického úřadu měl s úřednickým kabinetem ujmout oficiálně vlády. Ústava možnost existence dvou premiérů nevylučuje, avšak také takový stav neupravuje. Není například nikde definováno, na jaký plat mají oba premiéři nárok a jakých privilegií se mohou těšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám