Hlavní obsah

Premiérem má být šéf ČSÚ Fischer, dohodla koalice s ČSSD

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novým premiérem, který povede zemi do předčasných voleb, má být Jan Fischer, šéf Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vybral ho dosavadní předseda vlády v demisi Mirek Topolánek, který ho také navrhne prezidentu Václavu Klausovi. V pražské Kramářově vile se na tom v neděli večer dohodli zástupci koaličních stran a ČSSD.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Předseda Českého statistického úřadu Jan Fischer

Článek

Na tiskové konferenci premiér v demisi Mirek Topolánek oznámil, že účastníci schůzky podepsali předběžnou dohodu o předčasných volbách a přechodné vládě. Ta musí být ratifikována orgány politických stran. Ke jmenování prezidentem republiky by podle návrhu mohlo dojít 9. května.

"O nabídce jsem věděl, byla se mnou projednána. Pokud k tomu dojde, jsem připraven tuto službu na pět měsíců převzít," reagoval Fischer pro Českou televizi.

Foto: René Volfík, ČTK

Martin Bursík (SZ), Jiří Čunek (KDU-ČSL), Mirek Topolánek (ODS), David Vodrážka (ODS) a Roman Línek (KDU-ČSL) na tiskové konferenci v Kramářově vile.

:. Martin Bursík (SZ), Jiří Čunek (KDU-ČSL), Mirek Topolánek (ODS), David Vodrážka (ODS) a Roman Línek (KDU-ČSL) na tiskové konferenci v Kramářově vile.

FOTO: René Volfík, ČTK

"Návrh na nového předsedu vlády, který by měl vést tu překlenovací vládu složenou z nestranických odborníků, budu panu prezidentu dávat já," poznamenal Topolánek. Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka je nedělní jednání pro prezidenta důležitou zprávou. Ukázalo podle něj, že v ČR jsou politické strany, které disponují pohodlnou parlamentní většinou, vedou jednání a podstatně je posunují kupředu.

Politici se shodli také na termínu voleb. Ty budou nejpozději do 15. října, zřejmě 9. a 10. října. V nejbližší době proto předloží skupina poslanců všech čtyř stran dohody návrh ústavního zákona.

Odborníci bez vztahu ke stranám

Jiří Paroubek na tiskové konferenci později označil jednání za korektní. Podle něj půjde o vládu nestranických odborníků bez vztahu na současné politické strany. Prezidenta s výsledky jednání chtějí s Topolánkem seznámit zřejmě už v pondělí.

Nový premiér bude vybírat z návrhů stran končící koalice (8 rezortů) a ČSSD (7 rezortů).V novém kabinetu nebude nikdo z dosavadních ministrů.

ODS, KDU-ČSL a Strana zelených navrhnou kandidáty na funkci ministra obrany, financí, spravedlnosti, dopravy, školství, kultury, životního prostředí, a zdravotnictví. Sociální demokracie obsadí ministerstva vnitra, půrmyslu a obchodu, zahraničí, zemědělství, práce a sociálních věcí, ministerstvo pro evropské záležitosti a místního rozvoje. Tento stav se však podle Topolánka může ještě změnit.

O tom, že podoba nové vlády by měla být hotova v neděli, se hovořilo už v pátek. Nový kabinet by tak mohl začít vládnout v polovině května po schválení protikrizových opatření.

Do Kramářovy vily se v neděli večer sjeli čelní představitelé koalice a opozice. Za ODS zde byli Mirek Topolánek, Petr Tluchoř, David Vodrážka, za KDU-ČSL Jiří Čunek, Pavel Severa, Roman Línek a za zelené Martin Bursík, Kateřina Jacques a Džamila Stehlíková.

O něco později dorazil v doprovodu Jaroslava Tvrdíka i předseda soc. dem. Jiří Paroubek a místopředsedové strany Zdeněk Škromach a Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté, kteří vyvolali hlasování o vyslovení nedůvěry, jež vedlo k pádu Topolánkovy vlády, požadovali, aby kabinet nyní vládnoucí v demisi skončil nejpozději 8. května.

Jan Fischer

Datum a místo narození: 2. ledna 1951, Praha

Vzdělání: Vystudoval na národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze obor statistika a ekonometrie v roce 1974. V roce 1985 uzavřel na VŠE postgraduální studium a získal titul kandidáta věd v oboru ekonomická statistika.

Současná funkce: Od dubna 2003 je předsedou Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Předchozí zaměstnání a funkce: Do ČSÚ nastoupil již po vysoké škole; v roce 1990 se stal místopředsedou tohoto tehdy ještě federálního úřadu (ve funkci zůstal i po vzniku ČSÚ). Od počátku 90. let vedl týmy zpracovávající výsledky parlamentních a komunálních voleb. Na jaře 2001 pracoval v misi Mezinárodního měnového fondu, která zkoumala možnosti budování statistické služby ve Východním Timoru. Od září 2000 pracoval jako ředitel oddělení produkce společnosti Taylor Nelson Sofres Factum a od března roku 2002 až do jmenování předsedou ČSÚ byl vedoucím výzkumných pracovišť fakulty informatiky a statistiky VŠE.

Členství v politických stranách: Nyní bez politické příslušnosti. V letech 1980 až 1989 byl členem KSČ.

Rodina: Je podruhé ženatý a je otcem tří dětí.

Úřednická vláda by měla mít 16 ministerstev, obsazených nestranickými odborníky se souhlasem všech čtyř stran.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám