Hlavní obsah

Kinského občanství je neplatné, rozhodlo vnitro

Právo, lek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozhodnutí o tom, že František Oldřich Kinský má české státní občanství, je neplatné, protože je vydal špatný úřad. Informovalo o tom ve středu ministerstvo vnitra. Osvědčení Kinskému v roce 2001 vydala matrikářka v Praze 1. Doklad měl ale vydat Krajský úřad Ústeckého kraje.

Foto: Helena Kulhánková

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Netíně

Článek

"Osvědčení o státním občanství ČR vydané jmenovanému Úřadem městské části Praha 1 je nicotným aktem, kterým nelze prokazovat státní občanství ČR," přímo uvedl Petr Vorlíček z odboru tisku ministerstva. Vysvětlil, že matrika Prahy 1 je k tomuto rozhodování příslušná pouze v případě, že žadatel nikdy neměl na území ČR bydliště. To se však nestalo.

"Bylo zjištěno, že jmenovaný se zdržoval na území nynějšího okresu Děčín a Chrudim, avšak nelze však určit místo jeho posledního pobytu na území ČR. V těchto případech je příslušné Ministerstvo vnitra určit orgán místně příslušný k řízení o vydání osvědčení o státním občanství ČR," řekl Vorlíček.

Potomek šlechtického rodu Kinských, který žije v Argentině, se v Česku prostřednictvím více než 150 žalob na určení vlastnictví domáhá vrácení majetku, který byl jeho rodině po válce zkonfiskován v rámci Benešových dekretů. Kinský tvrdí, že konfiskace neproběhla v souladu se zákonem a tedy je neplatná.

Otázka je, jakou roli hraje v posuzování sporů o majetek právě občanství. Podle odborníků v podstatě žádnou, podstatná je pouze národnost. A právě s odůvodněním, že Kinský je národnosti německé, a nikoliv české, již soudy v několika případech nepravomocně rozhodly v jeho neprospěch.

"Pro tyto spory občanství nemá žádný význam. To vzhledem k tomu, že Kinský nežaluje podle restitučních zákonů, kde by občanství hrálo roli, ale tvrdí, že mu majetek nikdy nebyl řádně konfiskován," uvedl již dříve pro Právo právní expert Vladimír Mikule.

Reklama

Související témata:

Související články

Kinský definitivně prohrál druhý spor

František Oldřich Kinský utrpěl druhou definitivní porážku v boji, který vede u české justice kvůli rodovému majetku. Krajský soud v Praze ve středečním...

Poslanci znovu schválili tzv. Kinského novelu

Poslanci v pátek rozhodli, že stát může obcím u soudu ve sporech o majetek bezplatně pomáhat. O novele musela Sněmovna jednat znovu, protože kolegové v Senátu...

Výběr článků

Načítám