Hlavní obsah

Poslanci znovu schválili tzv. Kinského novelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci v pátek rozhodli, že stát může obcím u soudu ve sporech o majetek bezplatně pomáhat. O novele musela Sněmovna jednat znovu, protože kolegové v Senátu ji neschválili. Nyní bude zvažovat svůj podpis pod ní prezident Václav Klaus.

Foto: ÚMO 1

Čtyři lákavé filmy, koncerty, zajímavé dokumenty i zábavné odpoledne pro děti. To vše letos nabídne Lochotínské letní kino LOLEK.

Článek

K novelizaci zákonodárci sáhli po zkušenostech se spory, ve kterých se majetku domáhá František Oldřich Kinský, proto se jí začalo říkat Kinského novela.  Při některých sporech obce neměly finance na právní zastoupení.

Kinského advokát Jaroslav Čapek poslance před přijetím úpravy varoval dopisem. "Pokud schválíte zákon..., přispějete, ať vědomě, či nevědomě, k destrukci ústavního principu rovnosti," napsal. Také senátoři novele vytýkali hlavně to, že novela staví různé subjekty do nerovného postavení. Jednotlivcům totiž nikdo podobnou pomoc nenabízí, uvedla například Senátorka Jitka Seitlová (za hnutí Nezávislí).

Čapek uvedl, že pokud ji poslanci schválí, je i Kinský připraven požádat stát o pomoc při vedení soudních pří. "Pokud mu bude požadovaná pomoc odmítnuta, obrátí se nejprve na Ústavní soud...a následně na mezinárodní instituce," napsal poslancům.

Poslanec ODS a místopředseda ústavně-právního výboru sněmovny Jiří Pospíšil v rozpravě uvedl, že argumenty Senátu jsou velmi vážné. Pro novelu dnes hlasovali jen čtyři poslanci ODS, další občanští demokraté se hlasování zdrželi, případně byli proti. Předloha ale přesto získala hlasy 142 ze 187 přítomných, protože koaliční kluby i komunisté hlasovali pro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám