Hlavní obsah

Karlovarští chtějí investovat 900 milionů korun

Právo, Rudolf Voleman

Zhruba 900 milionů korun se chystá v příštím roce směrovat do investic Karlovarský kraj (KK). To je o sto milionů korun více než v roce letošním. Vyplývá to z návrhu krajského rozpočtu, jak ho schválila rada kraje. Konečnou podobu rozpočtu bude ale schvalovat v polovině prosince krajské zastupitelstvo.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Císařské lázně v Karlových Varech se začnou rekonstruovat.

Článek

„Prostředky by měly jít do opravy Císařských lázní, měla by se dokončit rekonstrukce nemocnice v Chebu, dále nemocnice v Sokolově, kde budujeme šest operačních sálů a trafostanici. Ale jsou tam i další investice, jako je lávka ve Svatošských skalách, cyklostezka ze Všeborovic do Šemnice a celá řada rekonstrukcí silnic druhé a třetí třídy,“ vyjmenovala některé významné plány karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) s tím, že krajští silničáři mají v nadcházejícím roce na opravy silnic dostat navýšený příspěvek na 114 milionů korun.

Císařské lázně budou stát 830 milionů korun

Domácí

Kraj má v příštím roce hospodařit s příjmy 6,934 miliardy korun a s výdaji 7,267 miliardy korun. Rozdíl 333 milionů korun tvoří podle hejtmanky náklady na realizaci projektů, u nichž se počítá s čerpáním evropských nebo jiných dotací.

Doplatí se úvěr

Největší nárůst běžných výdajů způsobí nařízené navýšení platů zaměstnanců ve veřejných službách o patnáct set korun, což se týká nejenom například úředníků krajského úřadu, ale i zaměstnanců záchranky nebo lidí pracujících v sociálních službách či v kultuře.

Na krajské školství má v příštím roce směřovat o 200 milionů korun meziročně více. V souhrnu to má být 3,8 miliardy korun. Kraj se rovněž musí vypořádávat s úvěry, přičemž úvěr, z něhož v minulosti platil plošnou korekci kvůli pochybením při čerpání dotací z někdejšího programu ROP Severozápad, doplatí v příštím roce.

Hotel Thermal zavřou na tři měsíce

Domácí

S dosavadním hospodařením kraje je Mračková Vildumetzová zatím spokojená. „Vloni jsme byli v přebytku a přebytek očekávám i letošní rok,“ komentovala. Do financování potřeb kraje v příštím roce se proto dodatečně zapojí i přebytek hospodaření kraje z letošního roku. Desítky milionů korun by měly zhruba v polovině příštího roku směřovat na úhradu ztrát chodu některých oddělení nemocnic v regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám