Hlavní obsah

Kardiologové: Očkujte se, riziko zánětů po vakcíně je malé

Riziko zánětů srdce po očkování proti covidu nepochybně existuje, ale je extrémně malé a v ČR se prakticky neobjevilo. Shodli se na tom experti v oboru kardiologie, podle nichž benefity u očkování výrazně převyšují nad riziky. Lidé s nemocemi srdce by se podle nich měli určitě nechat naočkovat.

Foto: Matt Stone, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Setkáváme se s fámami, že zánět srdečního svalu je příliš vysoká daň za očkování. Ano, očkování může vyvolat myokarditidu, ale samotný virus SARS-CoV2 ji vyvolává mnohem častěji. Když se naočkujeme, zabráníme tomu, aby myokarditid bylo strašně moc,“ uvedl předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart.

Ten řekl, že kardiologické ordinace v ČR se rozhodně pacienty se záněty srdce neplní. „U nás prakticky nevíme o jediném případu, kde by byla prokázaná příčinná souvislost. Ale v ČR to není zmapované jako v USA,“ řekl Linhart Právu.

Existují dva typy zánětů srdce, které mohou být potenciálním vedlejším účinkem očkování: myokarditida, zánět srdečního svalu, a perikarditida, zánět osrdečníku. „Myokarditida vás může zabít, u perikarditidy je fatální průběh raritní. Myokarditida má ale často úplně bezpříznakový průběh. Mohou ji způsobovat viry, bakterie i další vlivy včetně vakcinace,“ řekl Linhart.

Dušnost, bušení srdce a bolest

Myokarditida se projevuje dušností, bušením srdce a bolestí na hrudníku. Pokud se vyskytla v souvislosti s očkováním, nejčastěji to bylo čtyři dny po druhé dávce vakcíny. Člověk s těmito příznaky by měl ihned vyhledat lékaře.

Neočkovaní rodiče čtyř dětí zemřeli v Texasu během dvou týdnů

Amerika

„V USA analyzovali data ze čtyřiceti nemocnic. U dvou mi­lionů očkovaných pacientů, většinou mRNA vakcínami, zjistili zhruba dvacet pacientů se známkami myokarditidy a 37 s perikarditidou. Všichni tito pacienti se vyléčili,“ uvedl Linhart.

„Data zjistila, že oproti době před očkováním je zde evidentní nárůst ve spojení s vakcinací, takže o tom nelze pochybovat. Buďme realističtí, riziko existuje, na druhou stranu čísla zdaleka nejsou tak alarmující,“ dodal. Největší riziko zánětu srdečního svalu po očkování mají podle něj chlapci ve věku 12 až 17 let, s vyšším věkem riziko strmě klesá.

„Neznamená to, že bychom měli rezignovat na očkování mladší populace, i když s covidem neplní nemocnice. Benefit je jednoznačně na straně vakcinace, do nemocnice se mohou dostat i mladí,“ řekl Linhart. Podle dat z USA u 100 tisíců očkovaných chlapců se zabrání zhruba dvěma úmrtím.

S příznaky infarktu hned do nemocnice

Předseda České asociace akutní kardiologie Petr Ošťádal zopakoval, na co odborníci upozorňují od začátku pandemie: v případě příznaků srdeční choroby okamžitě volat záchrannou službu a nemít strach z covidu.

Dušek: Epidemie na podzim nevyhnutelně poroste, ale máme dobrá čísla

Domácí

„Někteří se bojí do nemocnice, mají pocit, že v tuto dobu se v nemocnicích léčí jen pacienti s covidem. To je zásadně špatně. Za jakýchkoliv okolností máme léčebné možnosti pro tyto pacienty,“ řekl Ošťádal.

Při včasné hospitalizaci je riziko úmrtí na srdeční infarkt asi šest procent. Vyléčení z infarktu musejí ale dodržovat pokyny lékařů, existuje u nich zvýšené riziko srdeční či cévní příhody. „Deset procent takových příhod se stane kvůli tomu, že pacient nedodržuje předepsanou léčbu,“ řekl Ošťádal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám