Hlavní obsah

Válek: Povinné očkování není správná cesta, vyhlášku upravíme

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po setkání s prezidentem Milošem Zeman oznámil, že nová vláda upraví vyhlášku k povinnému očkování proti covidu. Válek zopakoval, že nesouhlasí s povinnou vakcinací podle věku. Chce také posílit kapacity PCR testů a zlepšit dostupnost očkování.

Vyjádření kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka po schůzce s prezidentem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Tématem číslo jedna byl covid. Seznámil jsem prezidenta s tím, že za naprosto zásadní považuji posílení kapacit PCR testování jako klíčové metody. Informoval jsem ho o našem postoji k protilátkám, že pracovní skupina připravuje změnu metodiky. Informoval jsem o tom, že povinné plošné očkování nepovažuji za správnou cestu,” řekl po setkání s prezidentem Válek.

Nekulu jmenuje Zeman ministrem až po Novém roce

Domácí

V pátek začala platit vyhláška o povinném očkování proti covidu-19 pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Válek k tomu v pátek uvedl, že vyhláška bude po diskusi s legislativci nové vlády „modifikována”.

Se Zemanem se také shodli, že je potřeba, aby se Česko naučilo s covidem žít. „Musí se stát i v očích zdravotnictví standardní nemocí, která je vážná a smrtelná,” míní kandidát.

Válek tiskové konference využil také k poděkování všem zdravotníkům, kteří v poslední době stále častěji čelí útokům. Takové počínání určité skupiny obyvatel, zejména odpíračů očkování, je po podle něj i Zemana nemorální.

Kandidát na ministra také vyzval lidi, aby se nechali očkovat třetí dávkou, pro seniory by prý měla být dostupnější, třeba i přímo v jejich domově.

Zlepšit kondici seniorů

Pohovor se však prý netočil pouze kolem covidových témat, ale například i okolo posílení kvality a dostupnosti zdravotní péče v Česku či zlepšení zdraví seniorů.

„Cílem je, aby český senior byl ve stejné kondici jako senior v Německu nebo Rakousku. Musíme posílit preventivní programy, které vedou ke zvýšení kvality zdraví. To je cesta, která je správná a dlouhodobá,” přiblížil Válek.

Prezident se během posledních dvou týdnů setkal se všemi kandidáty, kterým to okolnosti umožnily. Do Lán nemohl přijet pouze nominant na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), kterému setkání zhatil pozitivní výsledek covidového testu.

Pět scénářů, když si Zeman postaví hlavu

Domácí

Nákaza se prokázala také u Zemana, sérii schůzek však i přes nařízenou izolaci uspořádal. S kandidáty mluvil přes mikrofony z vitríny z plexiskla. Izolace mu končí v pátek, s Válkem ovšem ještě jednal zpoza bariéry.

V pondělí by se pak měl Zeman setkal s designovaným premiérem Petrem Fialou (ODS), aby domluvili termín jmenování nové vlády. Prezident opakovaně avizuje, že nehodlá jmenovat jednoho kandidáta, podle spekulací má jít o Jana Lipavského, který má usednout v čele resortu zahraničí. Fiala výměnu odmítá, lze tak očekávat spor.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) při setkání s prezidentem Milošem Zemanem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám