Hlavní obsah

Kalousek: Policie při návštěvě čínského prezidenta šikanovala lidi. Opozice chce mimořádnou schůzi

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

TOP 09 požaduje, aby vláda ve Sněmovně vysvětlila postup policie při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Šéf strany Miroslav Kalousek v úterý navrhl zařazení mimořádného bodu na příští čtvrtek. Jeho návrh nakonec neprošel. Strana bude spolu s ODS iniciovat mimořádnou schůzi Sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rozzlobený předseda TOP 09 Miroslav Kalousek při pochodu k Hradčanskému náměstí. Vpravo europoslanec Jaromír Štětina. Záběr z 29. března

Článek

Během návštěvy čínského prezidenta došlo podle Kalouska k případům, kdy byli čeští občané bezdůvodně omezováni na svobodě. „Těchto případů byl takový počet, že nelze věřit, že šlo o náhodné excesy. Zásahy budí dojem, že policie postupovala na základně centrálního politického zadání. Policie taková zadání dostávat nesmí,“ prohlásil předseda topky.

Kroky podle něj nelze zdůvodňovat horlivostí, jako to dělá ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ten takto zdůvodnil zásah policistů na FAMU. „Vidím v tom neobratnost a přílišnou horlivost zasahujících policistů,“ uvedl Chovanec před několika dny. [celá zpráva]

Sociální demokraté budou proti

„Pokud represivní orgán překračuje svoji pravomoc a bezdůvodně šikanuje, jedná se o nepřijatelný postup, ať již tuto činnost provádí horlivě, či liknavě,“ míní Kalousek.

Sněmovna by podle něj měla uplatnit svou autoritu, aby se už něco takového nikdy neopakovalo. Mimořádný bod podpořila i ODS. Podle předsedy poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury přislíbili zvednout ruku i sociální demokraté.

Ti ale nakonec pro nebyli. „Bavili jsme se o tom ráno na grémiu, ale potom zasedl poslanecký klub ČSSD a ten byl proti. Takže zařazení bodu nepodpoříme,” řekl odpoledne Novinkám šéf klubu soc. dem. Roman Sklenák.

Opoziční návrh naopak podpořila většina lidovců. Nakonec ale neprošel. Ruku pro něj zvedlo 49 zákonodárců, proti bylo 86. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Kalousek po hlasování řekl, že topka bude spolu s ODS iniciovat mimořádnou schůzi. „Vy jste nás donutili k tomu, že bude mimořádná schůze. Diskuse musí proběhnout, nemůže neproběhnout. Strkáte hlavu do písku - ohrožujete důvěru Policie ČR. Důvěru, kterou si ta instituce těžko vydobývá 25 let,” prohlásil.

Tuhý se omluvil děkanovi FAMU

Policejní prezident Tomáš Tuhý se už v pondělí za návštěvu policistů v budově FAMU kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám při návštěvě z Číny omluvil děkanovi Pavlu Jechovi. Dva policisté čelí kárnému řízení. [celá zpráva]

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta v ČR prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) i oznámení 19letého mladíka, že jej policista na služebně zfackoval a zesměšnil. Mladík měl být zadržen poté, co utrousil poznámku o čínském prezidentovi a následně si kontrolu dokladů chtěl natočit.

Anketa

Měla by vláda vysvětlovat postup policie při návštěvě čínského prezidenta?
Ano
32,5 %
Ne
67,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2153 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Reklama

Související články

Zeman je pro bezvízový styk s Čínou

Prezident Miloš Zeman by uvítal, kdyby Česká republika měla bezvízový styk s Čínou. Uvedl to ve čtvrtek při návštěvě Královéhradeckého kraje, kam se vypravil...

Výběr článků

Načítám