Hlavní obsah

Zadržený student si stěžuje, že ho policista na služebně zfackoval a zesměšnil

– Praha

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje oznámení 19letého mladíka, kterého po návštěvě čínského prezidenta předvedli na služebnu pražští policisté. Mladík tam podle své výpovědi, kterou přinesl server Echo24, dostal od policisty několik facek a vyslechl si mnoho urážek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celý příběh se začal podle serveru odehrávat 31. března, kdy mladý muž venčil psa s kamarády na Žižkově a potkal hlídku policie se samopaly. Jejím směrem utrousil poznámku, že by se měli stydět za čínského prezidenta. O pár ulic dál následovala kontrola.

Poté, co policistům předal své doklady, chtěl si jednání se strážci zákona natočit na mobil. To ovšem neměl dělat. Naštvaná hlídka mu podle jeho slov vyrazila mobil z rukou a spoutala ho. Jak dále vypověděl, nedával policistům žádný důvod k takovému chování a nebyl agresivní.

Když se pak ocitl na služebně, chtěl zavolat svému otci, aby ho informoval o události. Policisté ho však odbyli s tím, že když zná svá práva, má znát i své povinnosti.

To už zadržený nevydržel a řekl si o služební číslo jednoho z uniformovaných mužů. Ten mu jej ukázal a k tomu podle mladíka přidal dvě facky. Navíc ho zesměšnil před přítomnými kolegy. „Jsi buzerant?“ zeptal se podle serveru Echo24 s narážkou na jeho oblečení policista.

Prohlídka kvůli podezření na drogy

Následovala prohlídka údajně kvůli podezření z držení drog. To se nepotvrdilo a zřejmě již naštvaný policista chytil zadrženého pod krkem a vrazil mu další facku se slovy: „Zapamatuj si, že se příště nemáš ptát.“

Nakonec policisté studentovi řekli, aby se nedivil, že ho zadrželi, protože „vypadal jako feťák“. Před propuštěním podepsal dokumenty a bez kopie odešel.

Mladý muž se nechal ošetřit v nemocnici a prostřednictvím svého advokáta podal na policisty stížnost ke GIBS.

„Mohu potvrdit, že jsme v minulém týdnu takový podnět obdrželi. Více informací k tomu momentálně podávat nemohu. Kdy budou výsledky prověřování, nelze v tuto chvíli odhadnout,“ řekla Novinkám mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Související téma:

Odbor vnitřní kontroly i GIBS šetří po návštěvě čínského prezidenta několik podnětů na chování policie. Mimo jiné také na hlídku kriminalistů, jež přišla na pražskou FAMU a zajímala se o vyvěšené tibetské vlajky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám