Hlavní obsah

Kalousek: ODS má sociálnědemokratický program

Právo, Novinky, dan, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V předvolební kampani to nejiskří pouze mezi levicí a pravicí. V úterý si vjeli do vlasů i lídři TOP 09 a ODS. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek při představování volebního programu uvedl na adresu ODS, že má sociálnědemokratický program. Volební lídr ODS Petr Nečas mu zase vzkázal, že jsou pravicoví populisté. Pozadu nezůstaly ani další strany.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, vlevo lídr strany Karel Schwarzenberg

Článek

„ODS má slušný a zdrženlivý sociálně demokratický program,“ uvedl Kalousek. Podle něj jsou v Česku dvě sociální demokracie. S tou, kterou vede Jiří Paroubek, by Kalousek nechtěl nic mít. Naopak s tou, kterou nyní reprezentuje Petr Nečas, si dokáže představit, že vytvoří po volbách vládní koalici.

TOP 09 došla až na hranu pravicového populismu
volební lídr ODS Petr Nečas

Nečas sice ocenil, že TOP 09 chce prosazovat konzervativní program, ale nelíbí se mu, že navrhují nereálné návrhy. "Nicméně mne mrzí, že ve snaze se odlišit a trumfovat s našimi návrhy došla TOP 09 až na hranu pravicového populismu,“ uvedl Nečas. [celá zpráva]

Dodal, že například plošné snižování sociálních dávek, platů ve veřejném sektoru nebo zrušení porodného jsou pro část voličů zajímavě znějící návrhy, ale jejich zavedení je při současné situaci v České republice nereálné a neprosaditelné.

Nečas prohlásil, že ODS chce jít cestou adresného systému sociálních dávek. „Těm, kteří jsou aktivní, anebo se nemohou o sebe sami postarat, zachováme podporu minimálně ve stávající výši. Naopak flákači a černí pasažéři sociálního systému musí zjistit, že bez práce nejsou koláče,“ podotkl Nečas.

Asociální program, který šetří na nejpotřebnějších 

Do programu TOP 09 se opřeli i další konkurenti. ČSSD jej označila za asociální. "Tvrdí, že náklady na léčení chřipky nejsou ničím, co by kohokoliv zruinovalo," konstatoval šéf ČSSD Jiří Paroubek . "Dokazuje tak, že nemá ponětí o tom, jaké jsou životní poměry širokých vrstev českých lidí, důchodců a rodin s dětmi," doplnil lídr ČSSD.

Na obranu rodin s dětmi, důchodců a nezaměstnaných vystoupili i lidovci, kteří tvrdí, že by tyto skupiny program TOP 09 zruinoval.

"Program, který představila TOP 09, je programem pro bohatého sebestředného singla. Každý, kdo nese odpovědnost za jiné lidi  -  za děti, rodiče či zaměstnance, musí zákonitě říct ne tomuto programu,“ uvedl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Priority TOP 09 okomentovaly i Věci veřejné. Podle nich chce strana šetřit "na těch nejpotřebnějších". Vadí jim například roční zmrazení důchodů. VV nicméně souhlasí s TOP 09 s bojem proti zadlužování státu, prosazují však jiný postup.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám