Hlavní obsah

Kalousek nechce pustit žádný resort, rýsuje se roztržka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V koalici se rýsuje roztržka kolem personálního obsazení nové vlády. Zatímco US-DEU je ochotna slevit ze svých představ, lidovci ústy šéfa Miroslava Kalouska trvají na tom, že ministerstev dopravy, životního prostředí a zahraničí se nehodlají za žádnou cenu vzdát ve prospěch soc. dem.

Foto: Jan Pařík

Kolínská rezerva v pauze

Článek

ČSSD už opakovaně dala najevo, že má zájem posílit svůj vliv v některých resortech, které nyní spravují lidovci a unionisté. "Nemám nic proti změnám ve vládě, ale musejí mít logiku. Musí to být vždy změna k lepšímu, a ne změna, která má uspokojit nějaké vlivové skupiny. Na takovou nikdy nepřistoupím," řekl Právu Kalousek.

Dodal, že odmítá kývnout na změny kvůli tomu, že jednotlivé skupiny v soc. dem. "mají pravděpodobně přislíbena křesla ministerstva dopravy nebo ministerstva životního prostředí, možná i ministerstva zahraničí".

Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross na dotaz Práva, jak se staví ke Kalouskovým kategorickým výrokům, že lidovecká ministerstva nepustí, pouze sdělil: "Nepovažuji za rozumné s partnery komunikovat prostřednictvím médií."

Ve hře i funkce šéfa diplomacie

Podle Kalouska lidovečtí ministři Milan Šimonovský, Libor Ambrozek a Cyril Svoboda řídí své resorty úspěšně a není důvod je měnit. "Naším úkolem je spravovat zemi a nikoli stabilizovat situaci v soc. dem. a uspokojovat ambice jejích jednotlivých skupin," prohlásil lidovecký šéf.

Ačkoli Gross jednoznačně neřekl, zda chtějí řešit situaci tím, že by na jmenovaných ministerstvech obsadili svými lidmi funkce ministrů, anebo jen náměstků, podle dobře informovaných zdrojů uvažuje soc. dem. o ministerských postech minimálně v případě dopravy a místního rozvoje (ten řídí šéf US-DEU Pavel Němec).

Pro lidovce by byla předmětem nejvyššího zájmu i další varianta, která se diskutuje v ČSSD a podle níž by soc. dem. měla zájem o křeslo ministra zahraničí pro Lubomíra Zaorálka. Ten by odešel z funkce předsedy Sněmovny v případě, že by s návrhem kandidovat na tento post souhlasil dosluhující premiér Vladimír Špidla. Za takových okolností se pak v plánech soc. dem. nevylučuje, že by dosavadní ministr Cyril Svoboda vystřídal ve funkci eurokomisaře Pavla Teličku, s nímž lidovci nikdy nesouhlasili.

"Nemáme důvod k ústupkům"

Kalousek v obhajobě práce tří svých ministrů argumentoval rovněž tím, že každá výměna ministra se odrazí na práci resortu a pokud ministr dělá svou práci dobře, jde o zbytečnou ztrátu času. "V tuto chvíli mám pocit, že by se jednalo o změnu také proto, aby to vypadalo, že pád vlády byl problém všech koaličních partnerů, a já zdůrazňuji, že nebyl," poznamenal Kalousek.

Lidovecký šéf ale podle svých slov věří, že se koaliční partneři dohodnou. Na přímou otázku, zda může koaliční projekt zkrachovat na tom, že lidovci přijdou o své dosavadní resorty a výměnou dostanou jiné, Kalousek odpověděl: "Pevně doufám, že kolegové dostanou rozum."

Právě tento týden by zástupci koaličních stran měli začít konkrétně diskutovat o personálních a programových otázkách budoucí vlády.

Ambrozek: požadavky by vydaly na 30 resortů

Podle ministra životního prostředí Libora Ambrozka se v soc. dem. nyní třídí názory. "Kdybyste měl spočítat všechny požadavky soc. dem., tak by to bylo na 30 resortů," řekl Právu. Dodal, že ho překvapilo, že většina soc. dem. ani neví, že na jeho ministerstvu jsou dva náměstci za ČSSD a jeden odpovědný za evropské fondy.

"Takže po čem nejvíce touží, k tomu mají přístup," poznamenal Ambrozek. Na dotaz Práva, kdo by mohl ze soc. dem. spravovat životní prostředí, Ambrozek uvedl, že v soc. dem. se tímto resortem skoro nikdo nezabývá. "Snad senátor Smutný, s tím občas něco konzultujeme," dodal.

Předseda zahraničního výboru Sněmovny Vladimír Laštůvka Právu řekl, že požadavky, které zaznívají z řad soc. dem. na větší vliv na ministerstvech životního prostředí, dopravy a pro místní rozvoj, nejsou motivovány, jak říká Kalousek, snahou uspokojit některé skupiny a křídla ČSSD.

Podle Laštůvky od samého začátku koaličního vládnutí v soc. dem. byly výrazné výhrady k tomu, aby resorty, přes něž teče největší množství prostředků a které jsou klíčové pro obce a regiony, byly pod kontrolou jiného subjektu než soc. dem.

"Kategorická vyjádření Miroslava Kalouska k těmto - podle mého názoru oprávněným - požadavkům rozhodně nejsou dobrým vkročením do jakéhokoliv vyjednávání. Právě na takovýchto postojích minulá vládní koalice neuspěla. Má-li mít tento druhý pokus větší naději, nemůžou takovéto kategorické postoje zaznívat," řekl Laštůvka.

Reklama

Související články

Stanislav Gross má podporu ČSSD

Ústřední výkonný výbor ČSSD v neděli drtivou většinou schválil postup úřadujícího předsedy Stanislava Grosse při formování nové vlády. Ze 180 členů výboru bylo...

Výběr článků

Načítám