Hlavní obsah

Kalousek: Nečas se mýlí, nám vadí pronikání extremismu do státní správy

Novinky, jim
Aktualizováno

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nesouhlasí premiérem Petrem Nečasem (ODS) v jeho popisu šlamastiky kolem personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory. Podle Kalouska nejde o spor o jednoho subalterního úředníka, ale o to, že zneužívá postu ve státní správě k šíření svých extremistických názorů a uráží ústavní činitele. Jestliže mu to projde, nemá podle Kalouska existence vlády smysl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Pan premiér se ve svém prohlášení mýlí. Nejde o spor o jednoho subalterního úředníka. Celá záležitost se týká otázky, zda je možné zneužívat státní správu pro pronikání extrémistických názorů a zda mohou zástupci státní správy urážet ústavní činitele. Pokud to možné je, existence takové vlády nemá smysl,“ uvedl v tiskové zprávě správce státní kasy.

Podobně jako Kalousek vidí problém i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Dříve nikoho Bátorovy názory nezajímaly, až když se stal vysoko postaveným úředníkem, tak začal být mediálně zajímavý, a může tak své extrémní názory prezentovat,“ řekl ve čtvrtek Sobotka.

Nečas ve čtvrtek vyzýval k rozumnosti s tím, že je neúnosné, aby spor blokoval činnost celé vlády. [celá zpráva]

Kořeny poslední vládní krize

Karel Schwarzenberg (TOP 09) v tisku uvedl, že na přímé odvolání Ladislava Bátory si nikdo netroufá, jelikož má vysoké krytí, čímž naznačil, že za Bátorou stojí prezident Václav Klaus i ministr školství Josef Dobeš (VV). Posteskl si přitom, že s ohledem na jeho názory a vystupování patří na školství jako „pazdeří k jisté části těla“. Bátora v reakci na to uvedl na svém facebookovém profilu na adresu vicepremiéra: „Chudáček starej… To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...“

Ministři TOP 09 ve středu bojkotovali jednání vlády a odmítají usedat v kabinetu, dokud bude ministr školství Josef Dobeš (VV) Bátoru krýt. „Pana premiéra i ministra školství jsme dlouhodobě upozorňovali na neudržitelnost této situace, ani jeden z nich ji nechtěl řešit. Proto tuto situaci musí řešit ministři za TOP 09,“ doplnil na vysvětlenou Kalousek. Podle něj by měl skončit ve funkci i Dobeš, pokud se nebude chtít Bátory vzdát.

Jestliže Kalousek se svými ministry vytrvá ve svém předsevzetí, zablokuje se například daňová reforma a zákon o zdanění hazardu. Když je ministr financí nepředloží, nebude je moci vláda projednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám