Hlavní obsah

Schwarzenberg: Bátorova slova mě neurazila, ale úředník tak mluvit nemůže

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se ve středu omluvil vicepremiérovi Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) za urážlivé výroky jeho úředníka Ladislava Bátory na Facebooku. Šéf TOP 09 uvedl, že jeho osobně narážky na vysoký věk neurážejí, ale podle něj se tak státní úředník chovat nemůže.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf diplomacie, vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Nehodlám komentovat výroky pana Bátory. Že bych se jím já osobně cítil uražen, to opravdu ne. Kdyby byl pan Bátora soukromá osoba, může vyjadřovat svobodně své názory na cokoli. Jako úředník státní správy se takhle vyjadřovat vůči jakýmkoli ústavním činitelům nemůže,“ poznamenal k tomu Schwarzenberg.

Dobeš se Schwarzenbergovi za svého podřízeného omluvil telefonicky, jelikož šéf diplomacie je podle Dobešovy mluvčí na dovolené. Po jednání vlády Dobeš uvedl, že na Bátorových slovech nespatřuje nic znevažujícího a Schwarzenbergovi se omluví pouze za to, že "mohl nastat dojem, že na jeho velikosti ubraly ony dvě věty, které zazněly, které sdělil můj úředník".

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Bátora

Bátora na Facebooku prohlásil na adresu šéfa TOP 09: „Chudáček starej, to se mu to bezostyšně prská, když ho minimálně ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj.“  [celá zpráva]

VV slibovaly, že další exces zlomí Bátorovi vaz
Odvolání Bátory kvůli jeho názorům a jejich prezentování z postu vládního úředníka požaduje kromě TOP 09 nejedna petice a iniciativa. Bátora se k funkci dostal na doporučení Hradu, který jeho postoje hájí a podporuje i Dobeše. Prezident Václav Klaus například o Dobešovi prohlásil, že má nakročeno stát se jedním z nejlepších ministrů školství v novodobé historii.
Schwarzenberg k tomu konstatoval, že s takovou podporou si na odvolání Bátory nikdo netroufne. „Hodí se tam s odpuštěním jako pazdeří k jisté části těla…“ poznamenal šéf diplomacie. Právě toto vyjádření vedlo Bátoru k reakci, která rozpoutala koaliční roztržku. Ministři TOP 09 ve středu opustili jednání vlády a nehodlají se k jednacímu stolu vrátit, dokud bude Dobeš Bátoru zaměstnávat. „Nejde o svobodu slova, ale o úroveň státní správy,“ řekl Kalousek.
Nečasovi Bátora leží v žaludku již delší dobu, ale na jeho odchod přímo nenaléhal. Při prvních spekulacích týkajících se Bátorova angažmá ve státní správě, Nečas uvedl, že si nedokáže představit, že by někdo s jeho minulostí mohl takovou práci dostat. Jakmile byl posléze Bátora povýšen a začal psát a veřejně předávat dopisy zahraničním diplomatům a pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS) s kritikou jejich podpory pochodu homosexuálů, řekl Nečas, že by se státní úředník neměl chovat jako aktivista. Podle Dobeše na to má Bátora právo, ale předsednictvo VV se po tomto incidentu shodlo, že další exces už nebude Bátorovi tolerován a zlomí mu vaz.

Dobeš Bátoru odvolat nechce

Ministři TOP 09 kvůli Bátorovi bojkotují jednání vlády a nehodlají ustoupit, dokud Bátora, případně Dobeš, neodejdou z funkce. [celá zpráva]

Ministr školství nehodlá svého ředitele personální sekce měnit, což zřejmě bude v dalších dnech vířit politiku, jelikož podle TOP 09 omluva není dostatečným řešením a Bátora by měl odejít ze státní správy. Místopředseda strany Miroslav Kalousek řekl, že odejít musí i Dobeš, pokud se Bátory nezbaví.

Schwarzenberg před několika dny konstatoval, že na odvolání Bátory, po jehož odchodu volají i nezávislé organizace a nejedna petice, si nikdo netroufne, jelikož je pod ochranou ministra a Hradu. „Hodí se tam s odpuštěním jako pazdeří k jisté části těla,“ doplnil pak Schwarzenberg.

Reklama

Související články

Další exces by Bátorovi zlomil vaz, varují VV

Personální šéf ministerstva školství a občanský aktivista Ladislav Bátora zatím stále ještě může počítat s podporou ze strany ministra školství Josefa Dobeše...

Výběr článků

Načítám