Hlavní obsah

Od Bátory se distancujte, vzkázal Nečas omlouvajícímu se Dobešovi

Novinky, jim
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) se snaží uklidnit situaci kolem Ladislava Bátory, který se nevybíravě otřel o vicepremiéra Karla Schwarzenberga (TOP 09). Ministr školství Josef Dobeš (VV) se sice za svého podřízeného Schwarzenbergovi omluvil, Nečas ale požaduje ještě jasné distancování se od Bátory.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Omluvu ministra Josefa Dobeše ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi beru na vědomí. Byla naprosto nezbytná. Nutné je však, aby se pan ministr Dobeš od výroků pana Bátory jednoznačně distancoval. Můj názor na působení pana Bátory ve vysokých pozicích státní správy se nemění,“ uvedl v tiskovém prohlášení Nečas.

Premiér označil Bátorova slova za projev krajního nevkusu a buranství, za podobná prohlášení by prý osobně svého úředníka vyhodil. Jenže Dobeš za svým šéfem personálního oddělení stojí a trvá na tom, že jeho výroky nebyly nikterak znevažující. Ministru zahraničí se omluvil za to, že „mohl nastat dojem, že na Schwarzenbergově velikosti ubraly ony dvě věty, které zazněly, které sdělil můj úředník“.

Kořeny poslední vládní krize

Karel Schwarzenberg (TOP 09) v tisku uvedl, že na přímé odvolání Ladislava Bátory si nikdo netroufá, jelikož má vysoké krytí, čímž naznačil, že za Bátorou stojí prezident Václav Klaus i ministr školství Josef Dobeš (VV). Posteskl si přitom, že s ohledem na jeho názory a vystupování patří na školství jako „pazdeří k jisté části těla“. Bátora v reakci na to uvedl na svém facebookovém profilu na adresu vicepremiéra: „Chudáček starej… To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...“

TOP 09 ale odmítá zúčastnit se jednání vlády, dokud bude Bátora zastávat vysokou funkci na ministerstvu školství.

„Považuji za neúnosné, aby spor o jednoho subalterního úředníka blokoval činnost celé vlády. Vládu čeká projednávání důležitých reforem a schvalování státního rozpočtu. To jsou opravdu důležitá témata. Proto o této věci jednám a budu jednat se zástupci obou koaličních stran. Chci ji osobně probrat s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem,“ uvedl také Nečas a poznamenal na závěr, že věří ve vítězství zdravého rozumu.

Vládne tu Nečas nebo Klaus? ptá se Sobotka

Se svou troškou do třenice přispěl i šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka, podle nějž nejtrapněji z celé situace vychází právě Nečas. „Trapné to je pro zejména pana premiéra Nečase. Položme si otázku, kdo je hlavním personalistou vlády? Kdo tady rozhoduje, pan Nečas nebo pan prezident Klaus, který se Bátory několikrát zastal?“ ptal Sobotka novinářů na tiskové konferenci. Podle něj to bude jasné, jakmile Nečas donutí Dobeše zbavit Bátoru vysoké funkce a v případě Dobešova odmítnutí vymění i ministra školství. Jestliže tak Nečas neučiní, vyjde tak podle Sobotky najevo, že nejvyšší vliv má prezident.

Sobotka dále analyzoval, že Bátorovi funkce slouží pouze jako reklama pro jeho postoje. „Dříve nikoho jeho názory nezajímaly, až když se stal vysoko postaveným úředníkem, tak začal být mediálně zajímavý a může tak své extrémní názory prezentovat,“ řekl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám