Hlavní obsah

Zbavte ministerstvo školství Bátory, žádají organizace šéfy vládních stran

– Praha

Aktivisté a představitelé uznávaných organizací na ochranu lidských práv a menšin vyzvali premiéra Petra Nečase (ODS) a šéfy vládních stran Karla Schwarzenberga (TOP 09) a Radka Johna (VV), aby se zasadili o odvolání Ladislava Bátory z postu šéfa personálního odboru ministerstva školství. Podle nich by směřování vzdělávacích institucí neměl ovlivňovat člověk „spjatý s rasistickými a antisemitskými subjekty“.

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Bátora

Článek

Uvedli to v otevřeném dopise. Bátora obvinění z rasismu a extremismu odmítá. Předseda konzervativní iniciativy D. O. S. T. a někdejší kandidát nacionalistické Národní strany vede odbor oficiálně od srpna, od dubna působí jako poradce ministra školství Josefa Dobeše (VV).

„Vážení předsedové vládních stran, zasaďte se svou autoritou o to, aby na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy nepracoval člověk spjatý s rasistickými a antisemitskými subjekty, zasaďte se o to, aby ČR nebyla vnímána jako země, kde extrémní pravice získává posty ve státní správě,“ uvedly v dopise dvě desítky aktivistů. Jsou mezi nimi představitelé Českého helsinského výboru, Amnesty International, romských sdružení Romea či IQ Roma Servis i několik členů vládní rady pro záležitosti romské menšiny.

Budu je považovat jen za další ze smečky biřiců a pacholků Pravdolásky, kteří už půl roku beztrestně plní likvidační zadání ‚Bijte Bátoru!‘
Ladislav Bátora

Autoři listu píšou, že Dobeš dostal o Bátorovi dost informací, „stejně ho tři měsíce hájí“. Ministrův postoj tak může být podle aktivistů negativním příkladem pro mladé, když „relativizuje politický extremismus“. Navíc prý vysílá signál, že lidé „z podobného spektra“ mohou zastávat vysoké úřednické funkce.

Bátora obvinění z rasismu a extremismu odmítá, na nedávné tiskové konferenci iniciativy D. O. S. T. se hájil mimo jiné tím, že od roku 2004 měl bezpečnostní prověrku pro stupeň přísně tajné, od roku 2008 pak na stupeň tajné. Národní bezpečnostní úřad prý jeho prověrku přezkoumával a nedávno rozhodl o tom, že mu ji neodebere. Podle Bátory je tak prokázané, že není extremista ani rasista a není hrozbou pro stát.

Vůči kritikům, kteří Bátorovi vyčetli extremistické nebo rasistické názory, se Bátora zostra ohradil ve středečním vydání Práva. „Budu je považovat jen za další ze smečky biřiců a pacholků Pravdolásky, kteří už půl roku beztrestně plní likvidační zadání ‚Bijte Bátoru!‘,“ uvedl v listu Dobešův poradce.

Hrad stojí za Bátorou

Bátora se ve svých vyjádřeních ostře vymezuje vůči evropeismu, multikulturalismu, feminismu, antidiskriminaci či ekumenismu. Dříve kandidoval za nacionalistickou Národní stranu ve volbách do Sněmovny. Před lety se účastnil přednášky o českém protižidovství pořádané ultranacionalistickou Vlasteneckou frontou. Bátora také v práci s názvem Česká revue - Můj národ a má vlast pochválil antisemitský spis Rudolfa Vrby nazvaný Zkáza Slovanů.

Na jaře se původně objevily zprávy o tom, že ho Dobeš chce jmenovat svým náměstkem, což vyvolalo vlnu kritiky. Ministr se tehdy nechal slyšet, že mu Bátoru doporučili lidé z Hradu. Premiér Nečas uvedl, že člověk, který kandidoval za Národní stranu, nemá v jeho administrativě jako náměstek místo. Bátory se naopak v tisku zastal prezident Václav Klaus. Kauzu kolem jeho zaměstnání na ministerstvu školství označil za „malou českou hilsneriádu“ a „diktaturu politické korektnosti“. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám