Hlavní obsah

Nepodporujte v Česku gaye, vyzývá Bátora amerického velvyslance

Právo, Novinky, ČTK, Petr Hloušek
Praha
Aktualizováno

Personální šéf ministerstva školství Ladislav Bátora, který předsedá Akci D.O.S.T., s několika přáteli v pondělí donesl dopis primátoru Bohuslavu Svobodovi (ODS) a americkému velvyslanci Normanu Eisenovi, v němž oba žádá, aby odvolali svou podporu happeningu leseb a gayů Prague Pride. Svoboda si dopis přečte nejdříve ve čtvrtek, až se vrátí z dovolené.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Bátora šel jen do podatelny magistrátu.

Článek

„Pan primátor je nejen primátorem a šéfem Prahy, ale zároveň zastupuje ODS, kterou jsme vždycky považovali za konzervativní, nebo, řekněme, při nejhorším za konzervativně liberální. A to se nám neslučuje s touto jeho pozicí,“ řekl Bátora novinářům.

Eisen Svobodovu záštitu společně s diplomaty z dalších 12 států v pátek podpořil. Pražský pochod homosexuálů a příslušníků dalších sexuálních menšin zakončí 13. srpna pětidenní festival Prague Pride, pořádaný stejnojmenným sdružením.

Podle Bátory a dalších signatářů dopisu pro velvyslance akci pořádá „skupina homosexuálů a leseb, jejichž nároky vznášené vůči české veřejnosti značně přesahují rámec pouhé tolerance“.

Homosexuálové coby nátlakové organizace marxistického typu

A prý je mrzí, že se Eisen jménem státu, který „nám stál po boku v boji proti komunismu“, angažuje ve prospěch nátlakových organizací, jejichž ideologie podle autorů dopisu vykazuje podobné rysy sociálního inženýrství jako marxismus-leninismus. Primátora pak žádají, aby odvolal svou záštitu nad připravovanou akcí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Bátora před americkou ambasádou.

Tereza Králová z pražského magistrátu řekla, že primátor Svoboda svou záštitu měnit nehodlá. A dopis na něho v podatelně počká, dokud se nevrátí do úřadu. „Poslat mu ho na dovolenou nemůžeme, nechceme ho rušit,“ řekla Králová.

Ačkoli spor hradních kruhů s vedením Prahy hýbá politikou, pro Bátoru není Prague Pride otázkou života a smrti. „Abych se přiznal, otázka té týdenní akce není jeden z mých prioritních problémů. Vůbec homosexualismus, byť jsem ho několikrát zmínil, není na špici záležitostí, jimiž se zabývám. Kdyby byl primátorem třeba sociální demokrat nebo komunista, třeba bych ani pro ten dopis nebyl. Mě tam zaráží to spojení člena konzervativní strany,“ dodal Bátora.

Odpůrci uspořádají pochod pro rodinu

Bátorovi kolegové z Akce D.O.S.T. řekli, že 13. srpna, kdy gayové a lesbičky uskuteční průvod Prahou, vyrazí na pochod pro rodinu, který pořádají mladí křesťanští demokraté spolu s Hnutím pro život.

„Je projevem normality, projevem toho, že muž a žena patří k sobě, protože jedině z tohoto spojení lze doufat v nějakou budoucnost českého národa. Jak dobře víme, bez nějakého negativního hodnocení, homosexualita je sterilní,“ uvedl jeden z Bátorových kolegů.

Bátora odmítl, že by kritikou Svobody dělal akci reklamu. Ona je to půjčka za oplátku, nám zase dělají reklamu ti, co jsou pro pochod,“ shrnul Bátora.

Proti akci se minulý týden ostře vyslovil Petr Hájek, vicekancléř prezidenta Václava Klause. Prezident v pátek jeho vyjádření podpořil. Klaus v minulosti podpořil i Bátoru, jehož odchod z ministerstva školství požadují i někteří čeští senátoři. Odpůrci mu vyčítají spojení s okrajovými a radikálními částmi české pravicové scény. Ministr školství Josef Dobeš (VV) jej ale hájí s tím, že Bátora je svědomitý.

O Hájkovi píší i za mořem

Hájkových výroků v rozhovoru si všimla i tisková agentura AP. Její zprávy přetiskl list Washington Post. Uvádí i to, že se Hájka zastal prezident Václav Klaus, i když se od jeho slov distancoval a pravil, že na ně není hrdý.

Z Hájkových slov vybrala AP větu, že událost je "politickou demonstrací světa, ve kterém se sexuální nebo jakákoli jiná deviace stala ctností".

AP zmiňuje i výzvu Hájka, aby svoboda opustil ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám