Hlavní obsah

Kalousek: Kvůli hazardu se nešprajcuji

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi se v noci z úterý na středu podařilo zabránit projednání poslanecké novely o vyšším zdanění hazardu. Nadále však trvá na tom, že nemá problém obsahem, ale způsobem, jakým chce koalice normu protlačit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Jako šéf poslanců TOP 09 jste vyhlásil taktiku, že dokud ve Sněmovně nebudou projednány opoziční návrhy, budete blokovat jednání o návrhu poslance ANO Volného na vyšší zdanění hazardu, přestože jste ochotni ho podpořit. Jaký to má smysl?

Není naší vinou, že vládní novela byla předložena pozdě a špatně. Daně se mají vždy měnit vládní novelou. A ne použitím poslaneckého návrhu. A není naše vina ani to, že až do minulého týdne se koalice nedokázala dohodnout na sazbách. A není naše vina, že je tu fronta 31 poslaneckých návrhů, které koalice neskutečně arogantně odmítá vůbec projednat.

Nechovali jste se vy úplně stejně, když jste byli ve vládě?

Nebyli jsme voláni k odpovědnosti. Kdyby to po nás někdo tvrdě vyžadoval, tak bychom mu vyhověli.

Jinými slovy tehdy pro vás byli také poslanci druhé a třetí kategorie? Ale protože vám to nikdo nepřipomněl, tak to bylo v pořádku.

Měli jsme své priority. To, že se oni neuměli za své priority brát, tak jsme je přehlíželi. Nikdy nám to nějak silně nepřipomínali.

Musím se ohradit proti tomu, že bychom jen kritizovali a nic nenavrhovali. Předložili jsme desítky návrhů. Na to mi Babiš řekne, že to jsou kraviny, které my projednávat nebudeme. O tom nemůže rozhodnout Babiš, ale Sněmovna.

My nechceme blokovat vládní návrhy. Ale odmítám přiznat, že poslanec Volný má přednost před poslankyní Semelovou. Oba mají stejný mandát, jsou zhruba stejně staří, stejně šaramantní, mají podobné myšlení, rodinnou anamnézu. Před ústavou jsou si rovni. Tady je nějaká fronta návrhů podaných v čase a slušný člověk v té frontě nepředbíhá.

Přiznáváte tedy, že ani vy jste nebyli slušní, když jste opozici ignorovali?

Přiznávám, že jsem zastával zájmy svých voličů, jak jsem uměl, když jsem byl v koalici. Teď zastávám zájmy svých voličů, jak umím, když jsem v opozici. Pokud to oni neuměli, když byli v opozici, není to moje vina.

Protože ČSSD a ANO si navzájem nevěří, tak se drží už půl roku v šachu dvěma rozdílnými předlohami, vládním návrhem o rozpočtovém určení daní, tedy penězi pro kraje, a návrhem poslance Volného, což je jiná kategorie. A trvají na tom, že musejí být projednány spolu.

Lidovci to dodneška asi nepochopili, jen jim u toho svítí. A my tvrdíme, že jim to projednáme, dokonce i podpoříme, ale musejí jednat i o našich návrzích.

Ale proč by měl mít přednost poslanec Volný před poslankyní Semelovou? Jen proto, že si to myslí poslanec Babiš? Odmítám, aby na návrh slovensko-balkánského diktátora byl jeden návrh shledán tak lehkým, že se jím Sněmovna nebude vůbec zabývat.

Ale stejně by vám to bylo k ničemu, protože soc. dem. předseda Sněmovny Hamáček svolal k rozpočtovému určení daní a zdanění hazardu mimořádnou schůzi na tento čtvrtek, kde byste už projednání zabránit nemohli.

Pan poslanec Hamáček pochopil, že to, co udělal, je na okamžitou rezignaci z funkce předsedy Sněmovny. Svolal ji na dobu interpelací, což je jedna z mála příležitostí pro opozici.

To, že by se místo interpelací projednávaly vládní návrhy, svědčí o tom, že není předsedou Sněmovny, ale Babišův lokaj. Protože si ale uvědomil, že se nezachoval správně, tak ho nebudeme chtít odvolat. Ale protože koalice si prosadila oba body už na úterní program, tak mimořádná schůze nebude. To jen dokumentuje jejich amatérismus.

Jste si jist, že v poslední době svým chováním ve Sněmovně nezačínáte lézt na nervy i spolustraníkům?

Kvůli jednání ve Sněmovně nikoli. Samozřejmě že někdy člověk řekne něco, co by druhý řekl jinak. Pak si vážím toho, když mi to kolegové řeknou.

Řekli vám něco k vašemu šprajcu kvůli vyššímu zdanění hazardu?

To není můj šprajc s hazardem. My jsme jasně řekli, že jeho vyšší zdanění podporujeme. Ve Sněmovně jsem zveřejnil skutečná čísla týkající se pomluv o tom, že Kalousek podporuje hazard. Objektivním faktem je, že jediným ministrem financí, který zdanil hazard, jsem byl já.

Klub ANO tvrdí, že Kalousek byl vždy spojen s hazardem, neboť podepsal videoloterijní terminály. To je pomluva. Jejich povolení podepsal ministr financí Sobotka v roce 2004.

Tempem 400 terminálů za měsíc jich bylo v době, kdy jsem byl ministrem, zrušeno 12 389. Za ministra Fischera tempem 110 za měsíc jich přibylo 549. A za ministra Babiše tempem 187 za měsíc jich zase 3225 ubylo. To jsou čísla, o kterých není pochyb.

A není pochyb ani o tom, že za vás bylo poprvé povoleno internetové sázení, kterým jste pustil na trh největší žraloky.

Internetové sázení u těch, kteří jsou u nás registrovaní. Zatímco zákon, který nyní předkládá ministr Babiš, toto sázení rozšiřuje i na zahraniční subjekty. Já udělal ten první půlkrok správným směrem, ne špatným. Do té doby jsme z internetového sázení neměli ani korunu. Poté jsme mohli zkasírovat půl miliardy ročně.

Rušení videoloterijních terminálů nastalo ale až na základě rozhodnutí Ústavního soudu, který umožnil obcím regulovat jejich počet.

Pochopitelně, protože do té doby platilo Sobotkovo správní rozhodnutí, které ministerstvo financí drželo. V okamžiku, kdy to Ústavní soud zvrátil, dokázal jsem terminály likvidovat třikrát větší rychlostí, než to dnes dělá Babiš. Tak proč jsem já dneska podporovatel hazardu?

Ulevilo se vám, že máte otevřenou cestu do čela TOP 09, nebo jste dostal strach, když Karel Schwarzenberg oznámil, že už nebude na předsedu kandidovat?

Věděl jsem to jen chvíli dopředu a věděl jsem, že jeho rozhodnutí záleží na lékařském dobrozdání, zda ztráta významné části sluchu je definitivně nevratná, nebo vratná. Nemohu říct, že by se mi ulevilo, nebo že bych dostal strach.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda strany TOP09 Karel Schwarzenberg při rozhovoru pro deník Právo.

Strach bych měl, kdyby Karel řekl, že odchází na odpočinek. Pak bychom přišli o naprosto výjimečnou osobnost a výjimečný rozhled zejména v zahraniční politice a oblasti lidských práv. Ale o to nepřicházíme. Pokud bych byl hodně cynický, tak bych řekl, že se toho zas tolik nezmění. Karel byl vždy tou neformální autoritou a to se nezmění.

Z toho, co jste řekl, plyne, že Schwarzenberg zůstane vábničkou pro voliče. Otázka zní – pokud nemůže řídit stranu kvůli svému sluchovému handicapu, jak bude pracovat ve Sněmovně?

Historie klasické hudby zná několik géniů, kteří ohluchli. V okamžiku, kdy ohluchli, tak jejich handicap jim znemožnil pokračovat v kariéře dirigenta, ale nezabránil jim pokračovat v geniální kariéře tvůrce – Beethoven, Smetana…

Schwarzenberg patří u části voličů mezi autority, zatímco váš přesun do čela partaje může některé spíš odradit, protože ať chcete nebo ne, i pro určité voliče TOP 09 můžete být kontroverzní osobou.

Toto si musí zvážit delegáti sjezdu. Myslím, že to, co říkáte, je prefabrikát. Úplně stejný, jako když někdo říká, že Kalousek se schovává za Schwarzenberga. Nevěřím tomu, že voličské jádro TOP 09 se nějak zmenší jen proto, že jsme si trochu prohodili úlohy.

Je prefabrikát to, že někteří mladí lidé vidí ve Schwarzenbergovi ikonu, kvůli které vaši stranu volili, zatímco v Kalouskovi vidí provokatéra, který jim nesedí, a svou přízeň mohou přesunout k jiné straně?

To může být názor jednoho voliče, kterému ta ikona ve straně zůstane. A pak znám zase spoustu mladých voličů, kterým se líbí Kalouskův styl. Ale znovu říkám, že se nic nemění. Ani jeden neodcházíme. Navíc TOP 09 je jasně ideově zakotvenou stranou, to není ANO, které stojí a padá s Babišem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám