Hlavní obsah

K zákonu o státním zastupitelství měla vláda výhrady

Právo, Novinky, jfk, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu odsouhlasila návrh na vznik zákona o státním zastupitelství, který má vést k vytvoření specializovaného útvaru pro boj s korupcí. Zároveň mají být zrušena vrchní státní zastupitelství, k tomu má ale kabinet výhrady, uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zrušení či zachování vrchních státních zastupitelství, jednu z klíčových otázek reformy, nechává vláda ministerstvo znovu zvážit, a to z hlediska „finanční efektivity“. Žádá také o vyhodnocení vhodnosti takové změny z hlediska dosavadní vazby na soustavu soudů, která se stupněm vrchních soudů pracuje.

Dále vláda uložila ministerstvu spravedlnosti, aby zvážilo dopracování posílení odpovědnosti státního zastupitelství za případné nezákonné jednání žalobců.

Dalším námětem do diskuse je zavedení procesní trestněprávní imunity nejvyššího státního zástupce a zvážení optimálního způsobu jmenování a odvolávání funkcionářů v soustavě státních zastupitelství.

Specializovaný úřad by měl vzniknout při Nejvyšším státním zastupitelství jako poměrně samostatná složka. Zabývat se má zejména trestnými činy přijetí úplatku, podplácení a závažné finanční kriminality. Kritici na adresu návrhu namítají, že zákon bude znamenat návrat k systému státní prokuratury.

"Jsem ráda, že se věcný záměr konečně schválil. O detailech se ještě bude diskutovat v průběhu přípravy paragrafového znění, ale vláda schválila mimo jiné záměr zřízení takzvaného protikorupčního speciálu," komentovala to místopředsedkyně vlády Karolína Peake.

Reklama

Výběr článků

Načítám