Hlavní obsah

K Číně musíme přistupovat realisticky, znělo ve Sněmovně. Petříček označil rušení koncertů za políček

Novinky, zpe
Praha

Ve Sněmovně se v úterý konala konference, která měla za cíl vyjasnit vztahy mezi Českou republikou a Čínou. Ty byly v poslední době napjaté například kvůli tomu, že Čína zrušila koncerty hudebním souborům, které mají v názvu slovo Praha. Odborníci i politici se shodli v tom, že k Číně je potřeba přistupovat realisticky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

„Debata o vztahu České republiky k Číně dospěla do slepé uličky,“ uvedl poslanec ODS Jan Skopeček. Podle něj je potřeba oprostit se od dvou extrémů, které v Česku jsou. Prvním je adorování Číny bez uvědomování si jakýchkoliv rizik a druhým je kritika čehokoliv, co má čínské adjektivum.

Podle Skopečka i českého ministra zahraničí by se mělo k Číně přistupovat zlatou střední cestou.

„Chceme být realističtí a sebevědomí. Zároveň se nemůžeme oprostit od základních lidských práv,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Německo jako vzor

Vzorem pro Českou republiku by podle něj mělo být Německo, které s Čínou ekonomicky spolupracuje, ale zároveň se baví o dodržování lidských práv.

Petříček se však ohradil proti tomu, že Čína ruší koncerty českých umělců. Důvodem může být to, že rada hlavního města pod vedením primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) chce ze sesterské smlouvy s Pekingem odstranit bod hovořící o tom, že Praha uznává jednotnou Čínu.

„Podle mě je to naprosto nešťastné. Takovýto políček česká veřejnost vnímá velmi nelibě,“ prohlásil Petříček.

Bezpečnostní analytik Tomáše Pojar zdůraznil, že Česká republika by ve vztahu k Číně měla vědět, co chce. „Malým zemím dodává na síle, pokud je tam určitá kontinuita a předvídatelnost. Neměli bychom překvapovat Čínu vyhrocenou politikou,“ míní Pojar.

Na konferenci také zaznělo, že čínské investice v Česku nedosahují takových částek, jaké byly slibovány. O tom už dříve mluvil i premiér Andrej Babiš (ANO), když prohlásil, že by se „bezpočetné návštěvy a kontakty měly promítnout i do byznysu”.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar na úterní konferenci řekl, že důležitější než investice je nedostatečný přístup českých podnikatelů na čínský trh. Zdůraznil, že vývoz České republiky do Číny činí ročně zhruba 50 miliard korun, zatímco dovoz z Číny je desetinásobný.

Reklama

Výběr článků

Načítám