Hlavní obsah

Jurečka i Schillerová odmítají manželství pro všechny. Do Ústavy chtějí svazek muže a ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než pět desítek poslanců včetně ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), ministra zdravotnictví Vlastimila Válka či bývalé šéfky státní kasy Aleny Schillerové (ANO) tento týden podalo návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. Tisk putuje do Sněmovny jako „protinávrh“ dřívější předlohy na uzákonění stejnopohlavních svazků.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

„Zakotvení manželství jakožto v zásadě trvalého svazku jednoho muže a jedné ženy, kolem nějž vzniká rodina a který je primárním sociálním prostředím, v němž jsou plozeny a vychovávány děti, ale vedle toho také zajišťovány potřeby stárnoucích rodičů atp., je v našem civilizačním okruhu pevně přítomno již několik tisíc let,“ stojí v důvodové zprávě návrh na ústavní změnu zákona.

Podle novely by mělo dojít ke změně článku 32 Listiny základních práv a svobod ze současného znění: „Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona“ na: „Rodičovství, rodina a manželství jako svazek muže a ženy jsou pod ochranou zákona“.

Jurečka: Manželství pro všechny? Spíš projde ústavní definice svazku muže a ženy

Domácí

Celé znění novely ve čtvrtek obdržela Sněmovna. Podepsalo ji celkem 54 poslanců z klubů KDU-ČSL, ODS, ANO, SPD a TOP 09. Na změnu ústavního zákona je však potřeba tři pětiny hlasů, tedy 120 poslanců.

Proti návrhu se nyní vymezila například iniciativa Jsme fér, která svádí mnohaletý boj o přijetí zákona, který by naopak zajistil manželství pro všechny. „Přijetí tohoto ústavního zákona znamená zákaz manželství gay a lesbických párů. Výrazně to zhorší postavení a život statisíců LGBT lidí, párů a tisíců duhových rodin s dětmi,“ uvedli zástupci hnutí na Twitteru.

Manželství pro všechny jako rozbuška v koalici

Opačný návrh Pirátů, který by uzákonil manželství i pro homosexuály, doputoval do dolní komory již v červnu. Z předlohy vyplývá, že by manželé stejného pohlaví měly nově stejná práva, konkrétně jde o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, což registrované partnerství neumožňuje. To by poté jako institut prakticky zaniklo.

Předložená ústavní „ochrana“ manželství proto bývá v kuloárech označována za určitou formu protireakce.

Zejména postoj koalice SPOLU (ODS, lidovci a TOP 09) totiž není v otázce svazku dlouhodobě jednotný. Ostře proti stejnopohlavním manželstvím vystupoval již před volbami právě Jurečka, který nakonec ustoupil a nyní potvrdil, že by schválení návrhu lidovci nepovažovali za porušení koaliční smlouvy.

V rozhovoru pro Novinky však řekl, že při nynějším „konzervativnějším“ uspořádání Sněmovny dává větší šance právě ústavnímu zakotvení manželství jako svazku muže a ženy.

Zeman už předem hodil do manželství stejnopohlavních párů vidle

Domácí

Současně další z předkladatelů „ústavní“ změny, šéf klubu ODS Marek Benda, varoval před kulturními válkami v době, kdy Česko tíží jiné problémy, jako jsou zvyšující se ceny energií nebo dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Na rozdíl od ústavní změny je nicméně pro schválení nutná prostá většina, tedy 101 poslanců. V případě, že by ale návrh prošel do březnového konce prezidentského mandátu, Miloš Zeman avizoval, že by přijetí zákona na manželství pro všechny vetoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám