Hlavní obsah

Zeman už předem hodil do manželství stejnopohlavních párů vidle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by vetoval zákon o stejnopohlavních sňatcích. Slovo manželství z jazykového hlediska implikuje svazek muže a ženy, řekl novinářům po jednání s maďarskou prezidentkou. A dodal, že by naopak podpořil ústavní novelu, která by definovala manželství právě jako svazek muže a ženy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Předmětem současné diskuse je mimo jiné návrh zákona o manželství stejnopohlavních párů. Pokud takový zákon dostanu na stůl, budu ho vetovat,“ oznámil prezident. Sněmovna takový zákon ještě neschválila.

Zdůvodnil to tím, že z jazykového hlediska slovo manželství implikuje svazek muže a ženy.

„Vedle toho slovo rodina pochází ze slova rodit. A zatím jsem si nevšiml, že by ve stejnopohlavních párech k rození dětí docházelo,“ doplnil.

Jurečka: Manželství pro všechny? Spíš projde ústavní definice svazku muže a ženy

Domácí

Stejnopohlavním párům podle něj náleží všechny výhody v rámci registrovaného partnerství. „Ale rodina je svazek muže a ženy. Tečka,“ zdůraznil.

Novelu občanského zákoníku, která by umožnila manželství stejnopohlavních párů, v úterý obdržela Sněmovna. Podepsali ji po jednom poslanci z klubů STAN, TOP 09, Pirátů, ODS a ANO. Podpisy podle očekávání nepřipojil nikdo z frakcí KDU-ČSL a SPD.

Pekarová: Zemanův názor není významný

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která zákon také podepsala, k prezidentovým slovům uvedla, že jeho názor není příliš významný. „Projednávání novely patrně přesáhne jeho mandát,“ míní.

Ve funkci totiž Zeman skončí začátkem března příštího roku. A zákon by tak do té doby musel projít jak Sněmovnou, tak Senátem.

Sněmovní strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování. V minulém volebním období Sněmovna o uzákonění manželství i pro homosexuály nerozhodla.

Poslanci dali šanci manželství homosexuálních párů

Domácí

Manželé stejného pohlaví by měli podle předlohy stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví.

Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči.

„Manželství pro páry stejného pohlaví není neprobádaným krokem, u kterého nevíme, co přinese. Zkušenosti ze zahraničí mluví zcela jasně – žádné negativní dopady na společnost se neprokázaly,“ uvedli mimo jiné autoři zákona ve zdůvodnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám