Hlavní obsah

Jsem arogantní, ale můžete si za to sami, láteřil Rath ve Sněmovně

Jaký je plat blízké spolupracovnice premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové? Toto tajemství ve čtvrtek znovu rozdráždilo středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD). Premiérovi už v létě poslal písemnou interpelaci s touto otázkou, ale odpovědi se mu nedostalo. Nečas to prý neví a poslanci doporučil, aby se obrátil na šéfa Úřadu vlády, který Nagyovou zaměstnává. Rath se proto do Nečase pustil ve Sněmovně veřejně a mimo jiné přiznal, že vůči ODS je arogantní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath při projevu ve Sněmovně

Článek

„Tady vidíte, jak se náš pan předseda tentokrát neschovává za sukně paní Nagyové, ale za záda jakéhosi člověka, který mu údajně všechno řídí na Úřadu vlády,“ pravil Rath a dodal: „Tak jak to v té zemi může vypadat, když neví ani, kolik dostávají odměn a platů jeho nejbližší spolupracovníci!“

Svou zvědavost zdůvodnil Rath tím, že se prý na něj obrátili pracovníci Úřadu vlády, kteří si stěžovali na tamní poměry a na to, že úřad řídí právě Nagyová.

„Já ji osobně neznám, jenom o ní vím, aspoň z médií, že byla blízkou, téměř snad intimní spolupracovnicí pana premiéra již na ministerstvu práce a sociálních věcí, kde za její služby jí vyplácel jako vedoucí administrativní pracovnici nebývalé odměny v řádu stovek tisíc korun,“ prohlásil poslanec.

O informace vám nejde, oponoval poslanci Stanjura

A aby nikdo nepochyboval, že Nagyová má na úřadu velkou moc, ocitoval Rath mediální informace, podle kterých prý dokonce vyjednávala s pražskými kmotry.

Ratha příliš neuklidnil ani šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který se pokusil hájit svého předsedu a premiéra a hejtmana obvinil z toho, že ho plat Nagyové vlastně vůbec nezajímá, jen chce provokovat. Pokud by ho totiž prý zajímal, obrátil by se na šéfa Úřadu vlády.

To ale Ratha ještě víc rozlítilo, takže jeho interpelace zaměstnala poslance víc než na hodinu.

Jsem arogantní, ale jen k vám, tvrdil Rath

Rath se pustil i do ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), který rovněž premiéra hájil a připomněl Rathovi jeho chování v čele hejtmanství. "Pan Bendl tady prezentoval, že i my na kraji k opozici neoplýváme nějakou mimořádnou vstřícností," přiznal Rath s tím, že stejně nevstřícně se k němu choval Bendl coby hejtman.

"A já přiznávám, že se k vám chovám stejně, jak vy se chováte celou dobu k nám. Proto mě mnozí lidé celkem právem považují třeba za arogantního," uvedl s tím, že k občanům arogantní není.

"Já jsem arogantní k vám, k vašim představitelům, protože s vámi mám dlouholeté zkušenosti," uzavřel s tím, že chce ODS ukázat, jaké to je.

Nagyová jako vděčný terč

Do Nečase a Nagyové se přitom Rath strefuje opakovaně. A nejen on. Příjmy premiérovy spolupracovnice se ve Sněmovně probíraly už v minulosti, avšak jasná odpověď nikdy nepadla.

V rámci debat o vládních reformách letos na jaře připomněl poslanec Miroslav Opálka (KSČM) příjmy Nagyové ještě na ministerstvu práce a sociálních věcí tehdy řízeném Nečasem, jejichž výše vyplula najevo.

„Za osm měsíců roku 2009 paní ředitelce vyplatil stát čistého či hrubého příjmu - to jsem se ale nedopátral - ve výši 1 430 091 korun,“ upozornil poslanec a dodal: „ Dnes paní Nagyová vykonává funkci vrchní ředitelky sekce kabinetu premiéra Nečase a o jejích příjmech zatím není nic známo.“

Reklama

Výběr článků

Načítám