Hlavní obsah

Jourová chce v Evropské komisi ekonomické portfolio

Právo, ada, nig

Digitální agenda, vnitřní trh, obchod a doprava - to jsou portfolia, o která by měla největší zájem Věra Jourová, která se představila členům sněmovního výboru pro evropské záležitosti jako opětovná kandidátka na post komisařky v Evropské komisi. Jak uvedla, necítí, že by ji v případném svěření významného ekonomického portfolia nějak limitovalo to, že je z ČR, kde je premiér podezřelý ze střetu zájmů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva předseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík, eurokomisařka Věra Jourová a premiér Andrej Babiš

Článek

„Kdyby to tak bylo, považovala bych to jako dávku nedůvěry a i téměř jako urážku kvůli tomu, co jsem dělala v komisi pět uplynulých let,“ podotkla. Dosud měla v komisi na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen.

Vláda má potvrdit Jourovou jako kandidátku na eurokomisařku v pondělí. Podle premiéra Andreje Babiše je Jourová vhodný kandidát i proto, že je to poprvé, kdy ČR má zastupovat někdo, kdo již v této funkci působil. „Náš komisař nezastupuje české zájmy,“ zdůraznil a dodal, že Jourová v komisi zastupovala evropské zájmy.

Jourová poslancům řekla, že i když „jako komisařka zastupovala zájmy všech členských zemí, věří, že vše, co dělala a prosazovala, bylo i ku prospěchu České republiky“. Podle ní je nyní Evropská unie „v lepší kondici“, než před pěti lety, když v komisi začínala. Podle ní je nutné, aby Evropa byla dále silná, soudržná, odpovědná k sobě i vnějšímu světu.

Prioritami bude mj. posilování vnitřního trhu, vnitřní bezpečnosti a obrany, ochrana klimatu, prosperita průmyslu, rozšiřování exportních možností, a jak dodala Jourová, dělání věcí, které mají smysl a jednotlivé státy si je nemohou dělat samy. „Dělat méně, ale lépe,“ shrnula Jourová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eurokomisařka Věra Jourová

Podle ní se komisi dařila spolupráce s Evropským parlamentem i s národními parlamenty. Z toho ji ale vyvedli šéf výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a Helena Langšádlová (TOP 09), kteří se kriticky vyjádřili ke komunikaci s EK. Podle nich je velmi formální. „Mám pocit, že postoj EK k nám je velmi formální. Často propadáme až beznaději,“ konstatoval Benešík a zeptal se: „Jak docílit toho, aby byl náš parlament brán v EK vážně?“

Jourová připustila, že některá jednání mohou být formální.

Reklama

Výběr článků

Načítám