Hlavní obsah

Jihlava zavádí povinné roušky na radnici. Ve hře je i jejich návrat do MHD

Jihlava

Jihlavský magistrát zavede od pondělí 13. července povinné nošení roušek při vstupu do budov úřadu. Přímo na magistrátu se sice nemoc covid-19 zatím neprojevila, ale nemocná je jedna spolupracovnice města. Radnice tak chystá preventivně další opatření, znovu by mohly být povinné i roušky v MHD, sdělil mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle testů, které dosud absolvovali lidé z vedení města i úředníci, jsou všichni zdraví. Pozitivní test měla pouze jedna pracovnice z komise pro občanské záležitosti, která s magistrátem spolupracuje externě. Radnice nyní zjišťuje, s kým se žena setkala, a preventivně připravuje další testy. Hygienici čekají na výsledky dalších 70 testů.

„Od pondělí bude povinné nošení roušek při vstupu na pracoviště našeho úřadu,” uvedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava). V pondělí zasedne krizový štýb města a připraví další opatření.

Z bezpečnostních důvodů upravují provoz i Domov Stříbrné terasy nebo Alzheimer centrum. Od pátku platí zákaz návštěv v jihlavské nemocnici a v zařízeních integrovaného centra sociálních služeb, jehož zdravotnice měly pozitivní testy. Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice, uvedl, že situaci komplikuje fakt, že pozitivní testy vycházejí i lidem, kteří neměli žádné příznaky onemocnění.

Případy podle Kose souvisí s ohniskem ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku, kde se nákaza covidem-19 potvrdila na konci minulého týdne. Do čtvrtka tam testy prokázaly 15 nemocných.

Na Kutnohorsku přistoupili k radikálnímu kroku. Vrací se roušky a některá omezení

Domácí

V pátek se nemoc prokázala u tří zdravotních sester jihlavských sociálních služeb. Testovat se budou desítky jejich klientů. Ve stejný den se covid-19 potvrdil u sedmi dalších lidí. Testy na koronavirus musejí podle hygieniků podstoupit někteří zaměstnanci jihlavské nemocnice kvůli hospitalizaci pacientky, u níž se prokázal covid-19.

Dva nakažení se potvrdili i v obci Opatov na Jihlavsku. Jak uvedl Český rozhlas, v obci chtěli otevřít hasičskou zbrojnici, ale kvůli nákaze akci, kde čekali 500 až 700 lidí, přesunuli na 15. srpen. Ve Větrném Jeníkově je povinné nošení roušek, v pátek obec informovala, že tamní děti se nově nemohou minimálně do konce července účastnit letních táborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám