Hlavní obsah

Jednání ODS a ČSSD váznou, Paroubek má volno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozhovory mezi vedením dvou nejsilnějších stran o sestavení vlády ve čtvrtek nepokročily. Sociální demokraté nechtějí jednat bez přítomnosti předsedy strany Jiřího Paroubka, jenž má čtyřdenní dovolenou. Novopečený premiér a šéf ODS Mirek Topolánek tak pracovně poobědval s předsedou zelených Martinem Bursíkem.

Článek

Jednání mezi klíčovými stranami ODS a ČSSD tak budou zřejmě vrcholit v příštím týdnu, kdy se do nich opět zapojí Paroubek. 

Bez podpory nebo aspoň tolerance sociální demokracie se však případný kabinet ODS neobejde, a rozhovory zástupců dvou největších stran jsou tedy klíčové. Místopředseda ODS Petr Nečas ale řekl, že sami místopředsedové ČSSD říkají, že bez Paroubka nemají mandát cokoli uzavírat.

"Je to samozřejmě komplikované tím, že pan Jiří Paroubek odjel na dovolenou a zbytek vedení sociální demokracie nechce bez něj vyjednávat. Místopředsedové ČSSD nám tvrdí, že nemají mandát k tomu cokoli uzavírat, že je třeba vyčkat, až se Paroubek vrátí z dovolené," prohlásil.

Havel: o programu debatovat lze

Jeden z vyjednavačů ČSSD Jiří Havel však  poznamenal, že pověření zástupci sociální demokracie mohou jednat o programu. Pro tuto oblast mají podle něj ten nejsilnější mandát, jaký si lze vůbec představit - od ústředního výboru strany.

"Jsem připraven jako celé tři měsíce, zatím mě nikdo (z ODS) nekontaktoval," uvedl Havel. Nerozumí prý údivu nad tím, že Paroubek si více než dva měsíce po volbách, kdy "byl připraven k jednání", vzal pár dnů volno. Občanští demokraté se podle Havla předtím chovali, jako kdyby měli volno 11 týdnů. Dodal, že je v minulých dnech opakovaně vyzýval k jednání, ale oni neměli čas. "Předpokládám, že až budou mít čas, že nás zavolají," uvedl.

Zelení preferují předčasné volby

Nový premiér Topolánek se ve čtvrtek při obědě sešel se šéfem zelených Bursíkem. Předseda SZ po setkání řekl, že nejčistším řešením by podle zelených byly předčasné volby, a to již příští rok. Bursík také potvrdil, že jeho strana by nepodpořila takovou menšinovou vládu ODS, která by byla jen zástěrkou pro velkou koalici s ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám