Hlavní obsah

Je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Podle evangelií zemřel na kříži ve tři hodiny odpoledne. Na památku jeho utrpení se nejen v tento čas konají obřady. Velký pátek, který se i v České republice loni zařadil mezi státní svátky, je v katolické církvi dnem nejhlubšího smutku a největšího půstu v roce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dnešní den by měl být dnem pozastavení a rozjímání podobně, jako to člověk koná v den úmrtí svých nejdražších. Měl by být vytržením z běžného chodu světa, práce i obyčejů. I lidové přívlastky Bolestný či Tichý pátek vyjadřují smutek, pokání a půst věřících pro památku Krista.

Velký pátek je prvním dnem Velikonočního třídenní, to je umučení, pohřbení a vzkříšení Ježíše Krista. Následuje Bílá sobota, kdy v podvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení a nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání. Třídenní v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, neboť obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti: vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí v události zmrtvýchvstání.

S velkým pátkem se pojí řada lidových zvyků. Mnozí se omývají vodou nebo rosou, aby byli chráněni před nemocemi. Nemělo by se hýbat zemí, tudíž ani pracovat na poli nebo v sadu. Nesmí se prát ani prádlo. Pradleny říkaly, že by tak prádlo namáčely do Kristovy krve. Někteří věřili, že země vydává své poklady nebo že vycházejí na souš vodníci a z hory i Blaničtí rytíři. S Velkým pátkem je spojena i řada pranostik.

Jako den pracovního klidu nebo státní svátek se Velký pátek slaví asi ve 40 zemích světa, například v Británii, Německu, Rakousku, Slovensku, Skandinávii, ale i v Austrálii, Brazílii, Kanadě nebo na Kubě. Velký pátek jako součást Velikonoc byl státním svátkem i v někdejším Československu, za komunistického režimu v roce 1951 byl ale zrušen. Státním svátkem je opět od loňska, lidé tak mají čtyři dny volna v řadě.

Anketa

Co pro vás znamenají velikonoční svátky?
Dny duchovního usebrání s připomínkou ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista
41,9 %
Pomlázka, kraslice, beránek, koleda, alkohol
11,9 %
Prostě dny volna
33,6 %
Vůbec nic
12,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3089 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám