Hlavní obsah

Je to svátek nás všech, reagoval šéf Sněmovny na mimořádně zdvořilou laskavost Hradu

Poslanecká Sněmovna již odeslala prezidentské kanceláři dopis, v němž požaduje zjednání nápravy toho, že pozvání na Hrad na státní svátek 28. října nedostali všichni zákonodárci. Ve čtvrtek to uvedl předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Článek

Hrad měl podle Vondráčka pozvat na oslavu 100. výročí založení samostatného československého státu všechny poslance. „Je to svátek nás všech a měli bychom si ho připomínat všichni,“ uvedl předseda Sněmovny.

Prezidentská kancelář nepozvala podle dostupných informací předsedu Starostů a nezávislých Petra Gazdíka, předsedu klubu TOP 09 Miroslava Kalouska a poslance TOP 09 Dominika Feriho.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na svém Twitteru ve středu vysvětlil, že nejde o diskriminaci, ale „o mimořádně zdvořilou laskavost“. „Zabráníme utrpení několika jedinců, kteří by ve své bytostné nenávisti k panu prezidentovi dlouhé noci řešili, jestli mají na Hrad přijít nebo ne,“ napsal.

Následně státní úředník na stejném informačním kanálu rozvíjel představu, jaká muka by nepozvaní zažívali.

Pozvánku na recepci ve Španělském sále, která následuje po předání vyznamenání, se rozhodla vrátit na protest proti Zemanovu jednání poslankyně ODS Miroslava Němcová. V otevřeném dopise mu napsala, že podle ní rozděluje společnost a zpronevěřuje se své přísaze.

„Opakovaně a s rostoucí intenzitou se zpronevěřujete své přísaze, bez jejíhož složení byste se nemohl stát hlavou našeho státu. Dělením společnosti, které se stalo Vaším mocenským nástrojem, postupujete proti ideálům, jež byly vepsány do vínku naší společnosti před sto lety,“ připomněla prezidentovi poslankyně.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně ODS Miroslava Němcová

Sepsání sněmovního dopisu inicioval při středečním jednání organizačního výboru předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. „Připadá mi divné, že někteří poslanci jsou pozváni a někteří ne. Přestože jsme z různých politických stran, není možné některé diskriminovat jen na základě osobních sympatií nebo antipatií,“ uvedl Bartošek. [celá zpráva]

Už dříve prezidentův mluvčí řekl, že pozvánku nedostal jen minimální počet lidí. Podle něj jsou to poslanci, hejtmani či rektoři, kteří mají vůči Zemanovi kritický postoj nebo při volbách hlavy státu podpořili jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Podobná situace byla už při březnové inauguraci prezidenta i na předchozích oslavách vzniku republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám