Hlavní obsah

Je to něco, co se nějakým způsobem děje, zdůvodnil Blatný odchod Rážové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od poloviny března nahradí ve funkci hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou šéfka moravskoslezských hygieniků Pavla Svrčinová. Chystanou výměnu ale ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) odmítl vysvětlit s tím, že nemusí všechny své kroky zdůvodňovat.

Je to něco, co se nějakým způsobem děje, zdůvodnil Blatný odchod RážovéVideo: ČTK

 
Článek

„Je to něco, co se nějakým způsobem děje,“ odpověděl ministr na otázku, proč nyní odvolává hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou.  Doplnil také, že si nemyslí, že by musel zdůvodňovat všechna svá rozhodnutí.

Novou hlavní hygieničkou bude Svrčinová

Domácí

Blatný nechtěl komentovat ani připomínku toho, že budoucí hlavní hygieničku chtěl bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vloni v létě odvolat za nezvládnutí situace kolem nákazy v OKD. Tehdy bylo Karvinsko největším ohniskem v Česku.

Svrčinová tehdy čelila od Vojtěcha výzvě k odstoupení i kvůli překotnému zavedení mimořádných opatření proti šíření koronaviru z hodiny na hodinu, kdy na to doplatila řada pořadatelů tamních festivalů a akcí. „Pan ministr mě vyzvat může, tak ať mě odvolá,“ reagovala tehdy.

Má komentovat dění

Premiér výběr Svrčinové hájil tím, že „pomáhala, i když byly problémy v Praze, a jde tam proto, aby pracovala a řešila epidemiologické problémy“. Babiš je také toho názoru, že hlavní hygienik by měl veřejně vystupovat v médiích a komentovat současné dění.

Ve čtvrtek se objevila také informace o tom, že Svrčinová na svém facebookovém profilu sdílela údajně rasistický vtip zaměřený na home office, který naznačoval, že prací Romů jsou krádeže. Svrčinová toto nařčení odmítla a následně vtip i profil smazala. „Nejsem si vědoma, že bych něco takového sdílela,“ hájila se hygienička.

Babiš se k této věci nechtěl vyjadřovat. Blatný pouze uvedl, že ho to překvapilo.

O výměně Rážové se začalo spekulovat poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli na Primě uvedl, že Blatný nemá v okolí dost dobrých úředníků. Na ministerstvu je podle premiéra řada lidí, kteří jsou nekompetentní, Blatný by měl ministerstvo posílit. „Kde je hlavní hygienička?“ řekl mimo jiné konkrétně Babiš.

Hlavní hygienička je zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví. Rážovou do funkce jmenovala vláda koncem loňského června. Funkcí byla už předtím pověřena po březnovém odvolání Evy Gottvaldové, která podle kabinetu svou práci v počínající epidemii nezvládla.

Svrčinová si smazala Facebook. Ke kontroverznímu příspěvku se nehlásí

Domácí

Hygienici jsou v době epidemie koronaviru zásadní složkou. Krajské hygienické stanice mají na starosti místní opatření, jejich pracovníci vedou s nakaženými rozhovory a v takzvaném epidemiologickém šetření dohledávají jejich kontakty a místo nákazy.

Reklama

Související články

Novou hlavní hygieničkou bude Svrčinová

Novou hlavní českou hygieničkou se stane dosavadní ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Od poloviny března nahradí ve funkci...

Výběr článků

Načítám