Hlavní obsah

Je mi ctí nazývat tě přítelem, pogratuloval Zeman Orbánovi

Praha

Prezident Miloš Zeman pogratuloval v pondělí maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi k vítězství ve volbách. Maďarské zájmy podle Zemana klade Orbán na první místo, služba vlasti mu je posláním. „Je mi ctí, že Tě mohu nazývat svým přítelem,“ napsal v gratulačním dopise. A současně uvedl, že musí zůstat prioritou spolupráce v rámci visegrádské čtyřky (V4).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Jednoznačné vítězství, kterého se Ti ve volbách již popáté dostalo, je pro mě důkazem dlouhodobé důvěry, jíž se těšíš ze strany svého národa,” napsal Zeman maďarskému premiérovi.

Maďarský lid Orbána podle jeho slov podporuje, protože si je vědom toho, že vždy klade maďarské zájmy na první místo a služba vlasti je mu posláním.

Orbánovi nelze blahopřát, řekl Bartoš

Domácí

„Tak dlouhé období v čele země je v nynějších časech neustálých změn evropským unikátem a mně je tudíž ctí, že Tě mohu nazývat svým přítelem,” doplnil.

Prioritou je spolupráce V4

Vztahy České republiky a Maďarska se také podle Zemana těší výborné úrovni a úspěšně se rozvíjí i vzájemná spolupráce v EU a NATO. „Přičemž prioritou musí zůstat spolupráce v rámci V4,” zdůraznil.

„Jsem přesvědčen, že střední Evropa disponuje velkým potenciálem k prohloubení vzájemné kooperace bilaterálně i na mezinárodních fórech,” doplnil.

Zeman současně doufá, že se spolu s maďarským premiérem do konce jeho volebního mandátu budou mít ještě příležitost sejít osobně.

Obrovské vítězství, které vidí i Brusel, raduje se Orbán. Fidesz si udrží ústavní většinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám