Hlavní obsah

Jdeme do voleb, oznámil Konvička na demonstraci proti islámu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Blok proti islámu bude příští rok kandidovat v krajských volbách. Na úterní demonstraci to oznámil Martin Konvička, hlavní mluvčí uskupení, které usiluje o potírání islámu a postavení tohoto náboženství mimo zákon. Na vyostřené demonstraci zaznívaly nesnášenlivé výrazy a došlo i k mírným potyčkám. Létala také vajíčka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na demonstraci vystoupil lídr iniciativy Islám v ČR nechceme Martin Konvička

Článek

„Jdeme do voleb!“ oznámil Konvička za bujarého potlesku a pískotu zhruba tří set lidí, kteří se demonstrace v Praze na Palackého náměstí v úterý vpodvečer zúčastnili.

Proč do krajských voleb? Protože kraje rozhodují o nemocnicích a sociálních zařízeních, pod která mohou spadat i muslimští uprchlíci, vysvětlil na demonstraci Konvička. Ten je lídrem iniciativy Islám v ČR nechceme a vyučuje také na Jihočeské univerzitě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti se sešli na Palackého náměstí v Praze

„Vstupte do Bloku proti islámu,“ nabádal účastníky na náměstí.

Bohouš je takovej ubožák, vysmál se Konvička

Ve svém projevu odsoudil také konání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) za to, že nezabránil, aby Evropská rada minulý týden přijala usnesení o dobrovolném přijímání uprchlíků. „Z mého pohledu ten chlapík udělal podraz,“ oznámil Konvička a dostalo se mu v odpověď: „Vlastizrádce!“.

Na to vůdce xenofobního uskupení odvětil: „To Bohouš není, on je spíš takovej ubožák.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na demonstraci přišli i odpůrci iniciativy

Ve chvíli, kdy Konvička řečnil o nutnosti postavit islám mimo zákon, se z opačné strany ozvala asi třicítka protidemonstrantů s nápisy deklarujícími odpor vůči rasismu.

Zatímco beze slova stáli s transparenty v ruce, snesly se na ně vulgární a agresivní odsudky ze strany odpůrců islámu. „Nejsme nácci, táhněte do prdele, hajzlové,“ křičel například jeden z mužů. „Komu říkáte fašisti, co si to dovolujete,“ ohradil se jiný.

Volfová dostala ránu vajíčkem

Další incident vyprovokoval jeden z odpůrců Konvičkova hnutí, a to když kdosi z davu hodil několik vajec po právě hovořící političce Janě Volfové a zasáhl ji do kotníku. Následovala krátká potyčka, při které byl vrhač vyveden z davu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti byli vybaveni nejrůznějšími transparenty

„Do plynu s nima,“ častovala protidemonstranty mladá účastnice protestu. „Zrůdy! Zapíchnem je! Ozbrojte se!,“ volal zase starší muž při různých zmínkách o blížících se migrantech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstraci Ne islámské imigraci - vládo, zavři hranice

Protest podpořili také poslanci hnutí Úsvit Marek Černoch, Karel Fiedler a Olga Havlová, kteří ochotným potleskem ocenili Konvičkovy radikální výroky. „Chceme bránit svou zem, to je vše,“ konstatoval Černoch, toho času šéf sněmovního uskupení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám