Hlavní obsah

Jak šel čas s rouškami: Od „milionu na skladě” po „zlepšíme to do tří týdnů“

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímto ještě 28. ledna ministr Adam Vojtěch chlácholil občany, že Česko má na skladě milion roušek a respirátorů a že budou, dnes chybí snad téměř v každém lékařském zařízení tisíce kusů. Vláda se tak od slibů, přes nerozhodná ujištění za měsíc a půl dostala do fáze, kdy přiznává, že ochranné pomůcky zcela chybí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš

Článek

28. ledna: Milion roušek na skladě

„Máme nachystaný dostatečný počet zdravotních pomůcek, ochranných oděvů, dezinfekce nebo masek?“ ptal se ve Sněmovně 28. ledna 2020 poslanec ODS Bohuslav Svoboda, povoláním lékař.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) mu odpověděl, že roušek bude dostatek. „Jeden český výrobce jich má v tuto chvíli celkově milion na skladě, takže roušky skutečně budou,“ chlácholil Vojtěch.

Zoufalí lékaři shánějí roušky i dezinfekci na internetu, žádají lidi o pomoc

Koronavirus

Situace se ale rychle obrátila. Již o tři dny později na svém facebookovém profilu připustil, že na spoustě míst hlásí vyprodáno. „Zjišťoval jsem stav distributorů a ti mi potvrdili, že jich na trh dodají v dalších týdnech minimálně 200 tisíc,“ napsal na sociální síť Vojtěch.

28. února: Vyřešíme to v řádu týdnů

O dva týdny později už nebylo nic. Lidé v tuzemsku vykoupili téměř všechny roušky a respirátory z lékáren. Přesto však vláda schválila 13. února humanitární pomoc Číně, kam poslala 4,5 tuny materiální pomoci. Odeslána nakonec byla ale jen polovina.

„Mám oficiální stanovisko z čínské strany, že z té sbírky, která tady byla na humanitární pomoc do Číny, tak se polovina ještě nestihla přepravit. Ta tady zůstala a čínská strana ji věnovala zpět České republice. Jsou tam respirátory, rukavice, ochranné obleky,” řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda pošle do Číny speciál s humanitární pomocí

Domácí

Následně 28. února, tedy před téměř 20 dny, vyjádřili obavu z nedostatku roušek a respirátorů i praktičtí lékaři. „Jsme schopni to vyřešit v řádu týdnů,“ odpovídal jim tehdy ministr Vojtěch.

3. března: Intenzivně řešíme roušky

O tom, že situace s rouškami není lehká, psal Vojtěch už 3. března, v době, kdy Česko hlásilo prvních pět nakažených. „Intenzivně řešíme roušky. Situace není lehká,“ napsal na Facebook.

Výrobci zvedli ceny roušek i 50krát

Koronavirus

Teprve 4. března vláda přistoupila k bilanci zdravotnického materiálu. „Přikázali jsme dělat bilanci respirátorů a zdravotních materiálů. Zjistíme výrobní možnosti a budeme se o tom informovat,“ řekl na tiskové konferenci premiérů zemí V4 předseda české vlády Andrej Babiš.

Stát půjčí bezúročně podnikatelům, kteří přišli o zisky kvůli koronaviru

Domácí

Nákup dalších 190 tisíc respirátorů slíbil ministr zdravotnictví 8. března. „Z toho minimálně 20 tisíc je určeno pro praktiky. Prioritně musíme připravit na koronavirus lékaře v první linii,“ napsal Vojtěch na Twitter. Premiér Babiš ale v neděli 15. března přiznal, že dodávka nedorazí, protože mezitím jedna z evropských zemí zakázala vývoz.

12. března: Situace se zlepší do tří týdnů

Další nákup slíbil ministr zdravotnictví 12. března. Potvrdil objednávku pěti milionů roušek a 60 tisíců respirátorů. „V příštím týdnů přijde dalších 290 tisíc respirátorů,“ řekl na tiskové konferenci Vojtěch.

Málo roušek? V Liberci použijí i ubrusy z hejtmanského plesu

Koronavirus

Ve stejný den, tedy měsíc a půl od prvních obav z nedostatku roušek a respirátorů ze strany praktických lékařů, ale také ministr Vojtěch v České televizi uvedl, že se situace zlepší až v následujících třech týdnech. Dne 12. března 2020 přitom bylo v ČR již 116 nakažených.

14. března: První přiznání 

Ve chvíli, kdy lékaři a veřejnost už týden marně sháněli roušky a respirátory, otevřeně nedostatek přiznal i ministr Vojtěch.

Chybí nám milion respirátorů, přiznal Vojtěch

Koronavirus

„Bezesporu se bavíme o stovkách tisíc respirátorů, které potřebujeme sehnat, možná až kolem milionu respirátorů, které bychom potřebovali skutečně získat,” řekl Vojtěch v Českém rozhlase. Jen několik hodin před tím přitom Babiš na tiskové konferenci nedostatek ochranných pomůcek popíral, když řekl: „Není pravda, že by naši zdravotníci neměli respirátory. Tak mi řekněte kde a já jim to dnes osobně rozvezu.“

15. března: Další roušky nejpozději v sobotu

Od té doby se vláda předhání v tom, kolik milionů čeho se komu podařilo objednat. Na sobotu 21. března očekává vláda miliony roušek, oznámil to koncem minulého týdne sám premiér. V rozhovoru na TV Prima řekl, že podle informací od náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly je vyjednaný kontrakt na 10 milionů roušek z Číny v šesti dodávkách.

Ochranné pomůcky a roušky míří zatím jen do nemocnic

Koronavirus

„Co se týče roušek, tak jsme udělali v ČLR objednávku na 10 milionů kusů, které by měly postupně v příštím týdnu dorazit po 500 tisících kusech,“ potvrdila slova premiéra Novinkám tisková mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Ministerstvo vnitra má zase podle šéfa resortu Hamáčka objednaných dalších 1,1 milionu respirátorů a pět milionů roušek z Číny.

16. března: Roušek je nedostatek

Přestože vláda stále slibuje dodání několika milionů kusů ochranných pomůcek, kraje, lékaře ani veřejnost zatím neuchlácholila. Naopak se ozývá výrazná kritika vlády za to, že situaci zcela podcenila.

Občané roušky nepotřebují, nesedejte na lep spekulantům, varuje Babiš

Koronavirus

Že je roušek nedostatek, přiznal v pondělí také Hamáček. „My děláme vše proto, abychom je nejrychleji dovezli a rozvezli mezi naše občany,“ uvedl v pondělí na Twitteru Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám