Hlavní obsah

Ivermektin může ulevit nemocnicím

Do Česka v úterý přišla první várka ivermektinu, který má pomoci v boji s covidem-19. ČR je tak po Slovensku druhou zemí Evropské unie, která umožnila jeho použití v lékařské praxi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I když je to lék pro mnohé stále kontroverzní, podle amerických lékařů spojených v alianci FLCCC (Front Line Covid-19 Critical Care) je zatím jediným lékem ze všech testovaných proti covidu-19, který vykazuje účinnost ve všech fázích nemoci.

Je to antiparazitikum, které už čtyřicet let pomáhá léčit desítky milionů lidí v Africe a Asii. Loni po vypuknutí pandemie přišli australští lékaři na to, že ivermektin nejenom úspěšně likviduje parazity v lidech a zvířatech, ale dokáže totéž i s koronaviry.

Primář Rezek: Zájem o ivermektin je velký. Chceme ho zpřístupnit všem

Domácí

Bylo to sice jen ve zkumavce, ale tak nadějné, že se toho chopili další lékaři po celém světě. Jedním z hlavních propagátorů ivermektinu je aliance FLCCC v čele s jihoafrickým profesorem Paulem Marikem z lékařské školy ve východní Virginii. Marik hlasitě kritizuje současný způsob domácí léčby covidu-19 v USA.

„Léčba je nulová. Zůstanete doma a budete tam, dokud vám nezmodrají rty a nebudete mít plicní potíže,“ konstatuje tristní skutečnost, kterou dobře známe i z Česka.

„Musíme začít léčit lidi hned, jak se projeví příznaky. Tak, aby lidé nemuseli skončit v nemocnici a neumírali tam,“ vysvětluje. Při včasném zahájení léčby je podle něho také méně pravděpodobné, že se u nemocných projeví dlouhodobé následky, které covid-19 způsobuje.

Experti: Pozor na léky s ivermektinem pro zvířata

Koronavirus

Americký Národní ústav zdraví (NIH) zatím jasný pokyn ohledně ivermektinu nevydal, ale změnil své původní stanovisko z loňského léta z „nedoporučuje se“ na neutrální „ani se nedoporučuje, ani doporučuje“. Pro lékaře z FLCCC to byl poloviční, ale těžce vybojovaný úspěch, protože stejně jako u nás, i v USA je drtivá většina lékařských kapacit skeptická k přijímání naléhavých rozhodnutí, byť je koronavirová pandemie obecně považována za nejhorší zdravotní krizi za sto let od španělské chřipky.

SÚKL čeká na studie

Šéfka českého SÚKLu Irena Storová svůj zdrženlivý postoj k ivermektinu vysvětluje stejně jako další její kolegové nedostatkem „kvalitních klinických studií“ a malým vzorkem pacientů, kteří jím byli léčeni. Jak řekla v rozhovoru pro Právo, nejradši by počkala na výsledky větších studií, například té, kterou připravuje Oxfordská univerzita. „Nedá se odhadnout, jak dlouho to bude trvat, určitě to ale není záležitost na pár týdnů,“ řekla. Oxfordská univerzita v pondělí na dotaz Práva odpověděla, že se studií ještě ani nezačala.

Podle profesora Marika ivermektin významně snižuje riziko úmrtnosti, zejména je-li podán v raném stadiu nemoci. Na výtky ohledně toho, zda jsou studie, na které se FLCCC odvolává, věrohodné, odpovídá, že všichni vědci, kteří studie provedli, došli ke stejnému závěru.

Brněnská nemocnice dostala ivermektin pro 20 tisíc pacientů

Domácí

„To všech těch 288 vědců falšuje data?“ ptá se. Vědci z FLCCC vypracovali protokol léčby covidu-19, který je založen na kombinaci ivermektinu s dalšími látkami, především vitaminem D. Jako prevenci ho bere i hlavní epidemiolog americké vlády Anthony Fauci. Protokol dále doporučuje podávat pacientům silné dávky vitaminů C a B, melatonin a zinek. To jsou volně dostupné doplňky, které FLCCC doporučuje brát i zdravým lidem jako prevenci.

V tom je zajedno i s vědci, kteří ivermektinu nedůvěřují. FLCCC vypracovalo dva přístupy k léčbě doma. První se týká profylaxe, což je situace, kdy je člověk v těsném kontaktu s nakaženým, například v rodině. To má u něj zabránit případnému propuknutí vážného průběhu nemoci.

Druhý se týká už nakažených pacientů, kteří potřebují pouze ambulantní péči.

Podrobnosti obou protokolů najdete na stránkách FLCCC. Tyto protokoly jsou však jen doporučení, byť od renomovaných lékařů. Ministerstvo zdravotnictví by mělo co nejrychleji vypracovat vlastní pokyny a doporučení pro praktické lékaře, kteří s léčbou ivermektinem nemají zkušenosti.

Slovenský průkopník léčby ivermektinem: Není náhoda, že naši pacienti žijí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám