Hlavní obsah

Irák nasadí proti islamistům první L-159 z Česka

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Praha

S velkou slávou ve čtvrtek na bagdádském letišti přivítala irácká generalita i tamní ministr obrany první dva letouny L-159, které Irák koupil prostřednictvím Aera Vodochody od české armády. Další dva letouny by měly do Bagdádu dorazit v nejbližší době.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irák převzal první lehké bitevníky L-159 z České republikyVideo: Reuters

 
Článek

V metropoli Iráku se ale dlouho neohřejí, velení irácké armády počítá s tím, že české bitevní letouny brzy nasadí do ostrých bojů na severu země proti bojovníkům Islámského státu (IS).

Píší o tom irácká média a podle informací Práva to padlo ve čtvrtek i při předávání letounů. Ale kdy přesně se tak stane, je tajná informace. Piloti, kteří do bojů půjdou, prošli už před několika měsíci tréninkem v České republice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Koupili i kanóny

Iráčané si společně s letouny koupili i 14 kanónů Plamen (výrobce Zbrojovka Vsetín) a skoro 40 tisíc nábojů. Pod letoun lze zavěsit řízené střely stejně jako neřízené pumy.

Předávání strojů se zúčastnilo i vedení Aera a náměstek českého ministra obrany Pavel Beran. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je obchod s Irákem, o němž se vyjednávalo více než dva roky, úspěchem pro celou ČR.

„Jsem rád, že se nám po dlouhých letech marných snah podařilo vyřešit problém nepotřebných letounů L-159. Česká vojenská letadla se konečně vracejí na světové nebe,“ sdělil Právu Stropnický.

Foto: ČTK/AP

Lehký bitevník L-159 ALCA iráckého letectva

Foto: ČTK/AP

Irácký ministr obrany Chálid Ubajdí v lehkém bitevníku L-159 ALCA iráckého letectva

Irácká armáda si pořídila patnáct českých bitevníků, z toho 11 jednomístných a jeden dvoumístný, zbývající tři zůstanou na náhradní díly. Součástí obchodu je i výcvik pilotů a techniků, náhradní díly, servis a zbraně.

Aero nechce o obchodu mluvit. „Můžeme potvrdit, že si irácká strana převzala první dodávku letadel L-159. Jakékoli detaily kontraktu ani termíny dalších dodávek nebudeme komentovat,“ řekl ve čtvrtek Právu Ivo Mravinac, mluvčí Penty, vlastníka Aera.

Prodali už všechny nepotřebné kusy

Aero Vodochody od českého ministerstva obrany odkoupilo za 780 miliónů korun čtyři funkční a 11 nepotřebných strojů, které musí postupně zprovoznit. O ceně, kterou Irák za letadla, jejich renovaci, zbraně, výcvik a servis Aeru zaplatil, se spekuluje.

Celkově se česká armáda zbavila po deseti letech 36 nepotřebných bitevníků, za něž utržila zhruba 1,2 miliardy korun.

Ještě předtím, než 15 kusů koupil Irák, si 21 letounů pořídila, také prostřednictvím Aera, americká firma Draken International. Za ty obrana utržila 16,4 miliónu dolarů, což je 390 miliónů korun. Draken provozuje letku proudových letounů z celého světa a nabízí je americkému armádnímu letectvu pro výcvik pilotů na zkušební souboje.

Foto: Reuters

L-159 ALCA přistává na letišti v Bagdádu

Foto: Reuters

L-159 ALCA na letišti v Bagdádu

Armáda si od Aera v roce 1997 objednala 72 strojů a postupně za ně zaplatila okolo 50 miliard korun, tedy skoro 700 miliónů za kus. Po několika letech se ale rozhodla, že bude využívat pouze 24 strojů a zbytek prodá, což se ale ministerstvu dlouho nedařilo.

První nevyužité letouny ministerstvo udalo v roce 2010 do Španělska, když pět strojů vyměnilo za jeden dopravní letoun CASA. Dva bitevníky Španělé ale museli jako penále české armádě vrátit.

O dva stroje armáda přišla při haváriích. Jeden kus „zkanibalizovala“ na náhradní díly. Tři letouny budou předělány na dvojmístné letouny a poslední by mohl výhledově skončit ve Vojenském historickém ústavu.

Přestavbu jednomístných strojů provede Aero a ministerstvo počítá, že zaplatí okolo 530 miliónů korun za všechny tři kusy.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám