Hlavní obsah

Interaktivní galerie: Jak se změnily obce rok po ničivém tornádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dne 24. června 2021 se Hodonínskem a Břeclavskem prohnala bouře, ke které se přidalo extrémní krupobití a také tornádo. Na celosvětově používané Fujitově stupnici bylo svou ničivostí zařazeno do kategorie F4, druhé nejvyšší. V interaktivní galerii nabízejí Novinky pohled na to, jak místa, která tornádo zdevastovalo, vypadají rok po přírodní katastrofě.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Moravská Nová Ves den po tornádu a na snímku ze začátku června 2022

Článek

Nejvíce poničeny byly obce Hrušky, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Lužice. Fotograf Vojtěch Dárvik Máca navštívil místa den po tragédii a znovu pak letos na začátku června a porovnal, jak se místa za rok změnila.

Část domů je úplně opravena nebo znovu postavena, některé jsou ale stále ve stavu, jak zůstaly po řádění tornáda.

V interaktivních fotografiích můžete přetažením lišty srovnat, jak se místa v obcích zasažených tornádem za rok proměnila.

S létem přichází bouřková sezóna a obyvatelé Mikulčic se kvůli ní vracejí ve vzpomínkách k loňské tragédii. „Hledíme z okna, jsme všichni takoví nesví. Připravit se na to ale stejně nedá. Člověku to zůstane v hlavě. I děti jsou vždycky nervózní, když začne foukat vítr,“ říká Jitka Pafková.

„Začal hrozný hluk a najednou všechno možné létalo vzduchem. Popelnice, židle, trampolíny… Prostě všechno, co tady lidi měli. A doprovázela to jen tma a takový hrozný hukot,“ popisovala pár hodin po tornádu obyvatelka Lužic Simova Mikulášková.

„My jsme si vůbec nedokázali představit, že něco takového na nás může přijít. Ale najednou jsme slyšeli takový zvuk, jako kdyby nad námi letělo nějaké letadlo, nějaká turbína. Říkali jsme si: co to je? Koukli jsme ven a tam tornádo. Hrozné!“ popisuje rok staré chvíle obyvatelka Mikulčic Jitka Pafková.

I díky dobrovolníkům mohli mít někteří obyvatelé Mikulčic už v září opravené střechy nebo výmalby domů.

V Moravské Nové Vsi bylo poškozeno nejvíce domů ze všech zasažených obcí, celkem asi 370. Třicet jich následně čekala nucená demolice. Tornádo zničilo mimo jiné i dva penziony, hospodu nebo kostel sv. Jakuba Staršího.

Za rok od neštěstí bylo jen do veřejných prostor v Moravské Nové Vsi investováno okolo 170 milionů korun. „Když jsem ale dal dohromady soukromé domy, veřejné plochy a budovy, podnikatelské subjekty… Celé to vychází až ke dvěma miliardám finanční pomoci, která tady byla a bude prostavěna,“ říká starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám