Hlavní obsah

Hotely v regionech zdražily, pražské šly naopak s cenami dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů tráví letošní dovolenou v tuzemsku. Největší zájem je o hory, jižní Čechy, jižní Moravu i lázeňská města a to se promítlo do zvýšení cen ubytování. Naopak některé pražské hotely bez zahraničních turistů šly s cenou rapidně dolů. Podobně jsou na tom i Brno či Ostrava.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Covid ukázal, jak je kdo odolný a přizpůsobivý. Regiony využily, že Češi jezdí na dovolené po tuzemsku, a ceny zvedly. Chtějí dohnat ztrátu. V průměru se dal pobyt na čtyři noci sehnat předloni během června a července za cenu 7499 Kč, letos už to bylo 9443 korun,“ uvedl ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.

„To si nemohla dovolit Praha. Ta je závislá na zahraničních turistech a bez nich hoteliéři museli ceny snížit, aby nalákali našince. Pobyt o délce čtyři noci klesl z průměrných 7851 na 6678 Kč. Nutno dodat, že jde o průměr trhu. Pokud bychom se podívali na ceny vybraných hotelů, tak v některých případech jejich ceny klesly na méně než polovinu ve srovnání s rokem 2019,“ řekl Právu Veselý.

Naopak nejvyšší ceny je možné hledat na jižní Moravě. „Týdenní či čtrnáctidenní dovolená pro rodinu například v Lednici a okolí může vyjít na cenu all inclusive dovolených u moře,“ dodal ředitel Slevomatu.

Dušek: Epidemie na podzim nevyhnutelně poroste, ale máme dobrá čísla

Domácí

Ceny ještě stoupnou

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek upozorňuje, že na růst cen se musí Češi připravit všude.

„Tam, kde je vyšší poptávka, se samozřejmě ceny mohly zvednout nebo se drží na hranici původní. Určitě nemají důvod klesat. V úplně jiné situaci je hlavně Praha, kde výkon tržeb na pokoj klesl proti roku 2019 ze 70 eur podle posledního reportu v červenci na 13 eur za noc a pokoj,“ řekl Právu Stárek s tím, že během prvního prázdninového měsíce se Praha dostala na 28procentní obsazenost.

„Podobně jsou na tom Brno a Ostrava, Olomouc o něco lépe, ale oproti předpokladům jsou na tom poměrně dobře lázeňská města. Pak samozřejmě hory a jih Moravy. Ale například oblíbené Lipno není na sto procentech svých dřívějších čísel,“ vyhodnotil letní statistiky prezident asociace.

Testy budou zdarma i po 1. září, oznámil Vojtěch

Domácí

Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout hosté napříč celou zemí. „K navýšení cen služeb, hotelů i restaurací dojde ještě během letošního roku. Kde k tomu ještě nedošlo, odhadujeme nárůst o pět až deset procent. Důvody jsou dva. Jednak inflace, po minulém roce, kdy překročila tři procenta, i letos bude ve stejné výši a promítne se do cen všech vstupů, logicky poté i do cen služeb. Za druhé bude nutné také zvýšit mzdy zaměstnanců,“ uvedl Stárek s tím, že po pandemii mnoho lidí obor opustilo a je třeba je motivovat k návratu.

V tom, že jsme na dlouhou dobu přišli o zahraniční návštěvníky, však vidí prezident asociace i něco dobrého.

„Je to příležitost. K oživení trhu a změně struktury zahraničních hostů. Bude jich třeba méně, ale zaměříme se na zážitkovou turistiku a delší pobyty. Z toho můžeme těžit víc než z turistů například z Británie, kteří jezdili do Prahy na pivo, vesměs na jednu noc,“ doufá Stárek.

Jak zjistit, zda máte protilátky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám