Hlavní obsah

Hospitalizovaných je už pod 3000. Slibované zásadní změny ale čekat nelze

Novinky, jas

Počet osob hospitalizovaných s covidem-19 klesl na 2966 osob. Naplnilo se tak očekávání bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který toto číslo v závěru března predikoval. Cifru zároveň on či vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) zmiňovali jako okamžik, kdy lze uvažovat „o zásadních změnách” opatření.

Článek

Nynější počty hospitalizovaných jsou nejnižší od poloviny loňského října. Z necelých tří tisíc pacientů potřebuje 622 intenzivní péči. Méně jich bylo loni 20. prosince.

Tři tisíce hospitalizovaných byly často připomínaným mezníkem, s nímž politici operovali v souvislosti s možností zásadnějšího rozvolnění. To se ale nekoná. Zatím je ve školách a školkách rotačně jen malé množství dětí a v pondělí se otevírají některé služby.

Blatný: Rozvolníme při 3000 hospitalizovaných, ale můžeme i zpřísňovat

Domácí

„Chvíle, kdy můžeme uvažovat o zásadních změnách, je ta, kdy bude v nemocnicích hospitalizovaných 3000 lidí s koronavirem,“ tvrdil Blatný počátkem března, kdy bylo v nemocnicích v souvislosti s epidemií přes 8000 pacientů. Na jednotkách intenzivní péče mělo podle něj být kolem 450 osob.

Co přesně bylo míněno zásadní změnou, nicméně ministr nespecifikoval, na ministerstvu skončil, kritéria se změnila. Namísto protiepidemického systému (PES), podle něhož by se již nyní mohla opatření výrazněji rozvolňovat, nastoupily balíčky, které akcentují jiné ukazatele a jsou výrazně přísnější.

Diváci na fotbale nejsou rozvolnění, řekl Arenberger

Domácí

Vláda sice označuje za absolutní prioritu návrat dětí do škol, tam se však zatím mohli rotačně vrátit toliko žáci prvního stupně. Návrat do lavic čeká v několika krajích od května i žáky druhého stupně.

Již o víkendu se nicméně budou moci vrátit do ochozů fanoušci na zápasy 1. a 2. fotbalové ligy, což však podle nynějšího ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) není rozvolnění, nýbrž pilotní projekt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám