Hlavní obsah

Diváci na fotbale nejsou rozvolnění, řekl Arenberger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přítomnost diváků na fotbalových zápasech, která bude dovolená od nadcházejícího víkendu, tedy mnohem dříve, než se otevřou školy, není rozvolněním. Řekl to ve středu ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Nazval to pilotním projektem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Článek

„Nesouvisí to s rozvolněním. Je to podobné, jako budou kulturní akce typu Pražského jara. Jeden koncert za přísně definovaných podmínek,“ řekl Arenberger.

Školy nejsou pro vládu priorita, fotbal dostal přednost

Domácí

Dodal, že v návratu fanoušků na fotbalové stadiony není nijak zaangažovaná odborná skupina MeSES, která vládě s rozvolňováním radí. „Je to v podstatě pilotní projekt, pro který si zažádali naše hygieniky, a ti to vzali jako jednu ze studií, aby se zjistilo, jestli je taková činnost riziková, a podle toho poté připravovali další (rozvolňovací) balíčky, které budou potřeba,“ řekl Arenberger v reakci Novinkám.

Šéf skupiny Petr Smejkal pro Novinky uvedl, že s tímto krokem nesouhlasí.

Fanoušci mohou na fotbal, souhlasilo ministerstvo. Do ochozů se vrátí už o víkendu

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví v úterý rozhodlo, že od nadcházejícího víkendového kola první fotbalové ligy, mohou do ochozů diváci. Musí mít test a respirátor a zaplnit mohou až 10 procent hlediště. Kromě fanoušků například s permanentkami na stadion mohou i partneři klubu.

Teprve v pondělí 3. května se přitom vrátí do škol žáci druhých stupňů - a to pouze ve třech, možná v pěti krajích. V dalších krajích budou oni a také děti z mateřských školek stále doma.

Arenberger i premiér Andrej Babiš přitom návrat dětí do škol opakovaně označují za prioritu.

Pro děti tělocvik - ale jen někde

Školy rozvolňují po kouscích, například ve středu ministerstvo školství oznámilo, že bude povolen tělocvik. Ovšem jen v těch krajích, kde se bude moci vrátit do škol druhý stupeň a pouze venku. Na fotbal ale budou moci diváci plošně v celé ČR bez ohledu na počet nakažených za týden na 100 000 obyvatel, kterýmžto číslem ministerstvo při uvolňování opatření argumentuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám