Hlavní obsah

Hořící lampion spadl do pražské zoo. Hned vedle slonince

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lampiony štěstí, které zapálily na přelomu roku pavilon opic v jedné německé zoologické zahradě, přiletěly ve stejnou dobu i do Zoo Praha. Jeden lampion našel pracovník zoo pět metrů od hromady suchého okusu u pavilonu slonů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hasiči varují, že vypuštění lampionu štěstí znamená pustit do světa otevřený oheň bez dozoru. Ve středních Čechách takový lampion zapálil halu, ve Zlíně střechu obytného domu.

Během silvestrovských oslav vzplál v západoněmeckém Krefeldu pavilon opic, v němž uhynulo více než 30 zvířat. Hasičům se podařilo zachránit jen dva lehce popálené šimpanze. Vyšetřovatelé našli na spáleništi tři lampiony i s ručně psanými novoročními přáními.

To byly naše lampiony, přiznaly se tři Němky, kvůli kterým uhořely opice v zoo

Evropa

První den v roce, kdy chovatele z ostatních zoologických zahrad zasáhla tato tragická zpráva, našel pracovník trojské zahrady Martin Kriste lampion s vyhořelým čtverečkem podpalovače přímo v areálu slonince. Stačilo jen pár metrů a byl by na světě další požár. K fotografii, kterou uveřejnil na Facebooku ředitel pražské zahrady Miroslav Bobek, přidal i jasný komentář: „Lampion štěstí, který dnes ráno uvízl na plotě našeho dvora. Stačilo pět metrů a dopadl na hromadu suchého okusu.“

Bobek Právu řekl, že se s tímto nebezpečím setkal během své letité praxe poprvé. „Je možné, že mě o tom dříve neinformovali a učinili tak až nyní v souvislosti s ohromnou tragédií, která se odehrála u našich sousedů. A to všechno kvůli pitomým lampionům štěstí,“ neskrýval rozčilení ředitel Zoo Praha.

Otevřený oheň vypuštěný bez dozoru do prostoru je považován za nedbalostní jednání.
mluvčí pražských hasičů Martin Kavka

„V důsledku lidské hlouposti už v zahradách uhynuly spousty zvířat. U nás v Zoo Praha je největším strašákem neukázněnost lidí, ať už jde o pyrotechniku, lampiony, nebo krmení. Lampiony přání jsou ale obecně megaproblém. Navíc, pokud vím, ten konkrétní pavilon opic byl ze sedmdesátých let, takže by možná stačil i jeden jediný lampion. Dnes u moderních pavilonů s množstvím čidel a ochranných protipožárních prvků by snad takovou zkázu nenapáchal,“ řekl Právu Bobek s tím, že v Troji by hořící lampiony neměl vůbec nikdo pouštět.

V Praze se vypustit nedají

V návodu výrobce je uvedeno, že se nesmí lampion s otevřeným ohněm vypouštět v blízkosti objektů, lesů a letišť, u mezinárodního dokonce do padesáti kilometrů od něj.

„Tyto podmínky nelze v Praze prakticky splnit. Pražští hasiči považují lampiony štěstí za nebezpečný produkt, který může způsobit požár. Otevřený oheň vypuštěný bez dozoru do prostoru je považován za nedbalostní jednání. V minulosti jsme již požáry od lampionů štěstí zaznamenali,“ sdělil Právu mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

„Vybavuji si, že v roce 2018 byly tyto lampiony příčinou rozsáhlého požáru haly ve středních Čechách,“ dodal mluvčí. Tehdy v Letech u Prahy hasiči likvidovali téměř 21 hodin požár haly se 600 tunami elektroodpadu určeného k recyklaci. Požáru předcházel svatomartinský průvod, který se v obci šel, v jeho závěru účastníci vypouštěli lampiony přání.

Hašení požáru haly v Letech trvalo 21 hodin

Krimi

V roce 2011 to byl zase svátek sv. Valentýna, kdy lidé vypouštěli lampiony při veřejné akci na náměstí ve Zlíně. Tehdy hořela střecha domu a celková škoda byla odhadnuta na 1,5 milionu korun.

„Pachatelky” se přihlásily

Přestože hasiči považují lampiony za čiré zlo i proto, že je pro vyšetřovatele těžké vypátrat pachatele, který porušil pravidla a vypustil ho, kde neměl, v Německu už měli ve čtvrtek odpoledne jasno.

Policistům se přihlásily 60letá žena z Krefeldu a její dvě dospělé dcery. Uvedly, že vypustily o silvestrovské noci pět lampionů štěstí, které do oblak vynáší horký vzduch ze zapálené parafínové náplně. Trojice žen je podezřelá ze založení požáru z nedbalosti, za což jim hrozí až pět let vězení a pokuta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V německé zoo shořel pavilon opic, uhynula v něm většina zvířat.Video: AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám