Hlavní obsah

Hašení požáru haly v Letech trvalo 21 hodin

– Lety • Aktualizováno

Hasiči v neděli vpodvečer po 21 hodinách ukončili likvidaci požáru haly s elektroodpadem v Letech u Prahy. Dopoledne doporučili obyvatelům Prahy a některých středočeských obcí nevětrat. Důvodem byl zápach po spálenině, oznámil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Doporučení nevětrat hasiči odvolali po 14:30.

Foto: kraje Středočeského HZS, ČTK

V Letech u Prahy hořela hala o rozměrech zhruba 70 krát 40 metrů.

Článek

Na místo v pondělí dorazí krajský vyšetřoval požárů. Do pondělního rána zůstane na místě požáru místní dobrovolná jednotka pro případ, že by se oheň znovu rozhořel. Na požářiště bude během noci dohlížet policie, jelikož stále není ukončené vyšetřování na místě.

"Veškerá opatření kvůli zápachu jsou zrušena i na území hlavního města Prahy. Obyvatelé již můžou větrat a vycházet ven, žádné nebezpečí nehrozí," uvedli pražští hasiči odpoledne na Twitteru.

Hala o rozměrech zhruba 40 krát 70 metrů začala hořet v sobotu před 20:00. Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných, na místo se sjelo 22 jednotek hasičů, více než 40 vozidel a přibližně 130 hasičů. Hasiči dostali plameny pod kontrolu po téměř deseti hodinách od nahlášení v 05:41.

Zásah byl v neděli ráno krátce přerušen, aby mohli být hasiči vystřídáni, od té doby se opět hasilo. Odpoledne podle Gabriela dorazily další jednotky hasičů, které vystřídaly ty zasahující. Likvidace požáru byla ukončena v neděli kolem 17. hodiny.

Nikdo se během zásahu nezranil, škoda na uskladněném materiálu je odhadnuta na pět milionů korun.

Foto: kraje Středočeského HZS, ČTK

Hasiči v Letech vyhlásili třetí stupeň poplachu ze čtyř možných.

Z místa stoupal během noci hustý toxický kouř, podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela se ale díky příznivým podmínkám šířil do neobydlené oblasti. „Přesto místo monitorovala výjezdová skupina chemické laboratoře HZS Kamenice,” uvedl Gabriel.

Foto: Novinky

Požár haly v Letech

Hasičům na místě pomáhalo množství speciální techniky, jako například velkoobjemové kontejnerové čerpadlo s výkonem 4250 litrů za minutu, které pomáhá dopravovat vodu z více než 900 metrů vzdálené řeky Berounky. Povolán byl tankovací kontejner ze stanice Rakovník, který doplňuje naftu do cisteren.

Povolaný statik rozhodl, že kvůli nebezpečnému narušení objektu nařídil demolici. Na místo proto dorazila speciální těžká technika ze záchranného útvaru ve Zbirohu a kolem 06.00 začala demolice. Využívá se k tomu speciální Tatra s rypadlem, která přijela ze Zbirohu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám