Hlavní obsah

Horáčkova vize dobrého prezidenta: Aby nebylo o čem psát

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Velkým potleskem skončila pondělní beseda textaře a podnikatele Michala Horáčka, kandidáta na českého prezidenta, se studenty a pedagogy ostravského gymnázia Hladnov. Necelá stovka studentů maturitního ročníku jediného bilingvního gymnázia v Moravskoslezském kraji i jejich pedagogové se zajímali o politické názory a vize prezidentského kandidáta.

Horáčkova vize dobrého prezidenta: Aby nebylo o čem psátVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„Já si představuju, co by za sto let bylo v čítankách,“ nastínil Horáček svou vizi v případě, že by byl zvolen.

„Nic, vůbec nic,“ popsal své ambice. „Já bych si přál, aby tam nebylo nic, protože by se nic nestalo, byla by mírová doba,“ řekl Horáček a dodal, že by usiloval o zvýšení politické kultury. „Aby to bylo klidný, ne dramatický, ale důležitý, ale vlastně by nebylo o čem psát,“ uzavřel.

Oboustranné nadšení

„Návštěva pana Horáčka nás potěšila. Je významnou osobností, a to nejen proto, že kandiduje na prezidenta. Celkově tím, co už ve svém životě dokázal. Proto bylo hodně zajímavé se s ním setkat. Věřím, že to pro naše studenty bylo podnětné a přínosné,“ řekl Právu po besedě ředitel školy Daniel Kašička.

„Moc se nám beseda líbila. Politice se moc nevěnujeme, ale bylo fajn dozvědět se i nějaké věci o přímé volbě prezidenta a situaci ve společnosti z jeho pohledu,“ reagovali vesměs oslovení studenti.

Samotný Horáček byl besedou s ostravskými studenty rovněž nadšen.

Probírala se Čína, migrace i oblíbené knihy

V úvodu besedy Horáček studenty oslovil jako prvovoliče a vysvětlil jim, proč je důležité vůbec jít volit. Pak následovala diskuse, v níž na Horáčkovu hlavu padaly dotazy nejen od studentů, ale i z řad profesorů.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Michal Horáček při debatě se studenty ostravského gymnázia

Studenty zajímalo, proč se Horáček rozhodl kandidovat na prezidenta a co by chtěl změnit, ale také to, jaké knihy jsou pro jeho život důležité. Padly dotazy i na spolupráci s Čínou, migrační krizi a názorově rozdělenou republiku. Pedagogy zase třeba zajímalo, zda bude Horáček i ve funkci prezidenta pokračovat v psaní textů, jak vnímá vzdělanost ve společnosti a kdo je jeho vzorem.

Horáček se na besedě svěřil například s tím, že využívá rád sociální sítě, které vnímá jako nástroj otevřené moderní komunikace. „Lidé mě i přes Facebook zvou, ať k nim přijedu. Tak se mi stalo, že jsem teď byl ve Vlčnově. Byl jsem 25krát v New Yorku a teprve poprvé ve Vlčnově, kde přitom mají nehmotné dědictví UNESCO. Bylo to úžasné. Poučil jsem se,“ popisoval Horáček s tím, že psaní textů opustit nehodlá. „Vždyť k tomu potřebuji jen tužku, papír a nápad,“ usmál se kandidát na prezidenta.

Za měsíc zveřejní svůj 11členný poradní tým

Připomněl, že svou kampaň hodlá vést bez billboardů, bez mediálních a reklamních agentur, bez rozdávání pečiva v ulicích, bez manipulace lidí. „Nechci, aby mi někdo dal svůj hlas za koblihu. Raději obce objedu, popovídám si s lidmi a odpovím na dotazy, tak jako vám tady,“ zdůraznil Horáček, který chce za měsíc zveřejnit jména svého poradního týmu.

„V jeho čele bude stát Magda Vášáryová, která je krásná žena. Na tu estetickou stránku se prostě musí dbát. Všichni ji známe z Postřižin, jak leze na komín. A ona je pořád krásná a hezky se směje,“ vysvětloval s úsměvem studentům Horáček. Dodal, že dalším důvodem, proč bude v jeho týmu, je samozřejmě to, že byla velvyslankyní Slovenské republiky ve Varšavě i ve Vídni a je spoluautorkou konceptu Visegrádské čtyřky.

Bezpečnostní prověrku na Hradě i uklízečka

„Takových lidí v týmu bude 11. Nebude v něm ten, kdo nic neumí a nemá bezpečnostní prověrku. Když já budu na Hradě, tak bezpečnostní prověrku bude muset mít i poslední uklízečka. Jde přece o bezpečnost České republiky. A pak v mém týmu nebudou extremisti a lidi, co šíří nenávist. Ti, co jsou ve stranách, jež nenávidí z hlediska rasy a třídy,“ zdůraznil Horáček.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Michal Horáček při debatě se studenty ostravského gymnázia

Nakonec svým posluchačům doporučil své stránky, kde zveřejnil vše ze svého života. „Je tam životopis, lustrační osvědčení, má současnost, majetkové poměry až do poslední garáže i lékařské zprávy,“ podotkl Horáček s tím, že samozřejmě nechybí ani jeho program v devíti bodech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám