Hlavní obsah

Hnutí ANO chce s námi posílit kontakty, hlásá Komunistická strana Číny

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Předseda Sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček navštívil začátkem listopadu Čínu. Mimo jiné se tam setkal s předákem čínské komunistické strany. Ta po setkání v oficiálním prohlášení uvedla, že hnutí ANO chce s čínskými komunisty posílit kontakty. Podle Vondráčka je taková interpretace nepřesná.

Foto: Novinky

Oficiální webové stránky Ústředního výboru Komunistické strany Číny

Článek

Vondráček v Číně jednal s šéfem oddělení mezinárodních styků Ústředního výboru Komunistické strany Číny Sung Tchaem. Po jednání se komunisté „pochlubili“ budoucí spoluprací s vládním hnutím ANO.

„Hnutí ANO 2011 podporuje rozvoj vztahů mezi ČR a Čínou a mezi zeměmi střední a východní Evropy a Čínou, přeje si posílit výměnu a kontakty s Komunistickou stranou Číny, důkladně diskutovat o způsobech vládnutí a posunout přátelskou spolupráci mezi Českem a Čínou k novému postupu vpřed,“ stojí v oficiálním prohlášení na webových stránkách ústředního výboru Komunistické strany Číny.

Čínská stranická rozvědka?

Dokument přeložila vedoucí katedry sinologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Olga Lomová a uveřejnila ho na webu Sinopsis, jehož cílem je podávat pravidelný přehled o vývoji v Číně.

Překlad Novinkám potvrdil i sinolog Jiří Hudeček z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. „V komuniké se píše, že hnutí ANO chce posílit kontakty s Komunistickou stranou Číny a diskutovat o metodách vládnutí,“ sdělil Novinkám Hudeček.

Lomová zdůrazňuje, že česká Bezpečnostní informační služba (BIS) přitom Oddělení mezinárodních styků ÚV Komunistické strany Číny označuje za „specifickou stranickou rozvědku.“

Jestli si tak vyložili naše setkání, tak je to nepřesné
Radek Vondráček (ANO), předseda Sněmovny

Vondráček Novinkám sdělil, že čínští komunisté jeho vyjádření pochopili špatně. „Nevím, co to je za komuniké. To potom asi vydala Komunistická strana Číny. Jestli si tak vyložili naše setkání, tak je to nepřesné,“ komentoval Vondráček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) Novinkám řekl, že o záležitosti nic neví. „Vadí mi to, ale co s tím nadělám. Určitě to nechceme. Hnutí ANO je jen součástí ALDE (Aliance liberálů a demokratů pro Evropu, jedna z politických frakcí v Evropském parlamentu, pozn. red.)  a vztahy s jinými politickými subjekty nemáme,” uvedl Babiš.

„My tyhle mezinárodní vztahy jako hnutí ANO nechceme navazovat, nevidím k tomu důvod. Jsme ve vládě, reprezentujeme ČR,“ konstatoval premiér, jehož menšinovou vládu toleruje KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám