Hlavní obsah

Hnízdící jestřáby ohrožují holoseče

Právo, Vladimír Klepáč

Hnízdící jestřábi reagují na těžbu dřeva formou holosečí ve svém nejbližším okolí mnohem citlivěji, než se vědci původně domnívali. Pokud takovéto prostranství zbavené stromů a porostu a čekající na novou výsadbu vznikne až příliš blízko jejich hnízd, bezmála polovina z nich svá hnízda opustí. Proto bude nutné před těžbou vytvářet v okolí jestřábích hnízd tříhektarová ochranná pásma. Jinými slovy by se v okruhu sto metrů od nich nemělo těžit.

Foto: Foto Mendelova univerzita Brno

Jestřábi patří v Česku k ohroženým druhům. Kvůli holosečím v okolí svých hnízd jsou schopni opustit hnízdo i s mláďaty.

Článek

Zjistili to vědci z Mendelovy univerzity, a to při osmnáctiletém pozorování jestřábů v oblasti chřibských lesů rozkládajících se mezi Kyjovem na Hodonínsku na jihu a Kvasicemi na Kroměřížsku na severu. V Česku patří tito ptačí dravci mezi ohrožené druhy živočichů.

Vědci sledovali v letech 2000 až 2018 sedm jestřábích hnízd ve Chřibech. Dravci si je stavějí na nejvyšších stromech, což ve všech případech byly modříny. Za úspěšné obsazení okrsku považovali vědci oblast, ve které si jestřábí pár postavil hnízdo a začal sedět na snůšce.

Na Lipně zahnízdil ohrožený rybák, přilákaly ho plovoucí ostrovy

Věda a školy

Kvůli holosečím tři páry ze sedmi opustily hnízdo, jeden z nich dokonce dvakrát. Rozhodujícím faktorem byla pro dravce vzdálenost kácení od hnízda, těžba bližší než 80 metrů hnízdění jestřábů jednoznačně narušovala. V případě větší plochy kácení, kdy na sebe několik mýtin navazuje, by pak mohla být problémem vzdálenost 120 metrů.

Viditelnější pro predátory

Důvodů, proč těžba v blízkosti hnízda vede jestřáby k opuštění lokality, je několik. „Kromě přímého vlivu těžby se mění i mikroklimatické podmínky, zvyšuje se riziko napadení mláďat predátory, protože hnízda jsou pro ně lépe viditelná,“ řekl Právu Petr Čermák z ústavu ochrany lesů a myslivosti lesnické a dřevařské fakulty.

Ochranáře čekalo překvapení v dudnících. Našli tam deset mláďat

Domácí

Vědci stanovili, že vhodnou ochrannou zónou kolem hnízd je okruh nejméně sta metrů. V takovéto lokalitě by těžba měla být odložena nebo zcela zrušena.

Připomněli, že jestřábi jsou teritoriálním druhem fixovaným na svá loviště. Mají rádi starší lesní porost, který by měl být vysoký a s dostatkem podrostu, což nabízí těmto dravcům ideální lovecké podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám