Hlavní obsah

Hladiny řek prudce stoupají, na Chrudimsku a Jesenicku platí pohotovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Intenzivní deště zvedly hladiny řek v Pardubickém a Olomouckém kraji. Zatím nejhorší situace panuje na Chrudimsku, kde Novohradka v Luži vystoupala vpodvečer na druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Český hydrometeorologický ústav vydal pro Chrudimsko výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Na stejný stupeň vystoupal Černý potok ve Velké Kraši na Jesenicku. Na obou místech hrozí záplavy.

Foto: Drahoslav Ramlík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle meteorologů se řeky v povodí Novohradky mohou vylévat z břehů. Voda může podmáčet stromy a způsobit problémy na komunikacích, lidé by proto měli být opatrní. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od úterních 18:00 do středečních 12:00.

K hranici prvního stupně se blíží i Loučná v Litomyšli.

Na Jesenicku kvůli dešti stoupají hladiny všech vodních toků, pohotovost platí na Černém potoce. Hladina Černého potoka ve Velké Kraši dosáhla před 22.00 úrovně  228 centimetrů, druhý stupeň povodňové aktivity se vyhlašuje při 210 centimetrech. Třetí stupeň na tomto vodním toku platí, pokud hladina dosáhne 260 centimetrů. Hladina i průtok už ale začaly klesat.

První stupeň je na říčce Bělá v Mikulovích, když krátce před půl osmou večer se hladina dostala na úroveň 215 centimetrů. Podobně na tom byla říčka Vidnavka ve Vidnavě.

„V Jeseníku spadlo přes 70 mm srážek, což je víc než zářijový normál, který činí 58 mm. A pořád tam prší,” řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

V několika okresech v Pardubickém kraji, na Vysočině, Rychnovsku, Kuřimsku, Tišnovsku a Jesenicku vyhlášena výstraha s nízkým stupněm nebezpečí.

V těchto oblastech by se hladiny řek sice zvýšit měly, ale meteorologové předpokládají, že se z břehů nevylijí. Přesto mohou hrozit pády stromů kvůli podmáčené půdě a lidé by se neměli v řekách koupat, plavat nebo jezdit na lodích.

Reklama

Výběr článků

Načítám