Hlavní obsah

Herman a Posselt dostali cenu česko-německého porozumění

Český ministr kultury Daniel Herman v pondělí v německém městě Sulzbach-Rosenberg obdržel letošní Uměleckou cenu česko-německého porozumění. Informovalo o tom české ministerstvo kultury. Spolu s Hermanem dostal ocenění také německý politik a dlouholetý mluvčí a předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman

Článek

Prestižní ocenění za přínos k porozumění mezi Čechy a Němci, o kterém společně rozhoduje několik českých a německých institucí, se uděluje od roku 1994.

V minulosti cenu obdrželi například spisovatel Pavel Kohout, někdejší ministr zahraničí Jiří Dienstbier nebo bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker.

„V česko-německém sousedství potřebujeme i nadále nové impulsy, které jej budou udržovat při životě a nenechají znovu ožívat staré předsudky,“ uvedl podle ministerstva kultury Herman v souvislosti s udělením ceny.

„Nesmyslné oprašování naprosto nepřijatelného principu kolektivní viny a odsudků na základě etnické příslušnosti je smutným dokladem populismu těch, kteří v lidech záměrně vzbuzují obavy z neexistujícího nepřítele. Proto je třeba zasadit se v rámci našeho sousedství a společně sdíleného evropského prostoru o to, aby nebyl evropský projekt míru a svobody ohrožen všudypřítomným populismem a krátkozrakými národními zájmy,“ řekl český ministr.

Mezi Prahou a Norimberkem

Herman cenu převzal v bavorském městě Sulzbach-Rosenberg, které leží mezi Prahou a Norimberkem. Tato města se letos stala centry oslav sedmistého výročí narození českého a římsko-německého krále Karla IV.

Dvou čestných cen se letos dostalo děčínskému spisovateli Radku Friedrichovi a Alici Scholzeové z česko-německého rodinného spolku z Berlína.

O laureátech uvedených cen společně rozhodují mnichovský Spolek Adalberta Stiftera, ústecké Collegium Bohemicum, drážďanská Nadace Brücke/Most, Pražský literární dům autorů německého jazyka a berlínský umělecký spolek pro arte vivendi. Ocenění nedostávají finanční odměnu, ale umělecká díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám