Hlavní obsah

Havlíček: Nouzový stav chceme do konce roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministra průmyslu a obchodu, respektive dopravy Karla Havlíčka (ANO) vláda požádá o další prodloužení nouzového stavu do konce roku. Havlíček termín v neděli uvedl v Otázkách Václava Moravce ve vysílání České televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy i průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Článek

„Ve trojce (třetím stupni systému PES) je nouzový stav nutný,” uvedl Havlíček. Podle něj by mohl být potřeba ale i ve druhém stupni rizika.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) očekává, že ve 3. stupni zůstane ČR do konce roku. „Je extrémně nepravděpodobné, že bychom se do konce roku dostali do stadia, které bude nižší než číslo tři,” uvedl Blatný.

Od čtvrtka otevřou všechny obchody, a to i v neděli

Domácí

Podle místopředsedy sněmovního hospodářského výboru Martina Jiránka (Piráti) není situace předvídatelná, a nouzový stav by tak podle vyjádření členů vlády mohl trvat do února, řekl v ČT.

„Říkám do konce roku, nebavíme se o lednu, únoru,” uvedl Havlíček. Pokud by se ale podle něj situace nezlepšovala a ČR se do nižších stupňů rizika šíření nákazy neposouvala, „může hrozit” i další prodloužení.

Systém PES s nouzovým stavem počítá i v nejnižším prvním stupni s nulovým rizikem. Na to upozornil Havlíčka jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS)

Česko je v nouzovém stavu od 5. října. Původně měl trvat 30 dní. Už se prodlužoval. O platnosti do 12. prosince rozhodla vláda 20. listopadu. Na nouzový stav jsou vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví PES ve všech svých stupních.

Reklama

Výběr článků

Načítám