Hlavní obsah

Havel dělal spoustu chyb, vzpomíná po 20 letech expremiér Mečiar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spoustu chyb hospodářských i politických, které bylo třeba napravovat, nadělal podle bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara na počátku 90. let tehdejší československý prezident Václav Havel. Mečiar na to poukázal v rozhovoru, který před 20. výročím rozdělení federace zveřejnil slovenský zpravodajský server Aktualne.sk.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vladimír Mečiar

Článek

V rozhovoru připomněl mimo jiné Havlovo rozhodnutí zastavit na Slovensku zbrojní průmysl. "Na jednom setkání před jeho cestou do USA jsme jednali o tom, aby nesliboval zastavení zbrojního průmyslu na Slovensku. Že musí být konverze a zdroje, které umožní přechod fabrik na jinou výrobu, jinak hrozí plošná nezaměstnanost. Jeho reakce byla: 'Snad nám Američani za to něco dají.' Nedali nám nic. A druhá, že na Slovensko pošle Václava Klause s Vladimírem Dlouhým. Ti skutečně byli v Dubnici a pronesli krásnou větu: 'Penízky nejsou, ani nebudou'."

Přesto byl prý jeho vztah s Havlem zpočátku velmi dobrý; později ale prý Havel Mečiara považoval za příčinu toho, že se Slováci bouří. "Myslel si, že to všechno dělám já," řekl expremiér v rozhovoru. Havel podle něj udělal velké množství hospodářských a politických chyb, které bylo třeba napravovat a záplatovat.

Foto: Reuters

Václav Havel v Praze v 1. března 2011

"Myslel spíš v obrazech dramatických scén. Do reálného života se příliš nehodil. Když mě navrhovali na předsedu vlády, říkal, že jsem takový malý Napoleon. A když už rozhodovali o tom, jestli budu nebo nebudu předsedou vlády na Slovensku, tak řekl: 'Tak ať si jím je i s tím jeho selským nacionalismem'," dodal Mečiar.

Nedá se říct, kdo chtěl rozdělení státu dřív

O samostatném Slovensku se podle Mečiara začalo v kuloárech mluvit podstatně dříve, ale ten okamžik, kdy bylo jasné, že jinak už to nejde, přišel ve chvíli, kdy neprošly ústavní zákony o reformě a demokratizaci federace. "Lidé, kteří přišli z Charty 77, se posadili, bylo jim dobře a už to nechtěli pustit. Už přestali respektovat i ústavu. Například životní prostředí bylo v kompetenci republik," vzpomíná Mečiar.

"Byl jsem za prezidentem a řekl mu, ať nevytváří nové ministerstvo, že na to nemá právo. A on mi povídá: 'Vavroušek (federální ministr ekologie) je přítel a já už mu to slíbil.' Ministr životního prostředí pak na Slovensko přijel a dělal nám paseku v Gabčíkově i jinde a zasahoval do věcí," dodal Mečiar.

Podle jeho slov se nedá říct, kdo chtěl rozdělení státu dřív, jestli Češi nebo Slováci, protože nálady na rozdělení existovaly podstatně dřív, než si kdokoli sedl za jednací stůl. Už když se diskutovalo o pomlčce v názvu Československé federativní republiky, křičela část radikálů na Slovensku, aby si Slováci vládli sami, řekl.

"Pak následovaly ekonomické kroky Prahy, které znejistily celé ekonomické prostředí Slovenska," dodal Mečiar. "Jak postupně Praha začala diktovat ekonomická pravidla ne celkem vyhovující naší ekonomice, tak ten odpor rostl. Před volbami v roce 1992 podle nejnovějších prací, které jsem četl, na české straně už začátkem května většina českého obyvatelstva chtěla rozdělení, protože měla pocit, že na Slováky doplácejí. Na Slovensku také velká část lidí byla pro samostatnost, protože si mysleli, že doplácejí na Čechy," řekl Mečiar.

Chvála Klause

Stejně jako v minulých rozhovorech Mečiar opět pochválil tehdejšího českého premiéra a nynějšího prezidenta Václava Klause, který je podle něj "skutečně tvrdý muž pevných zásad". "Odvážně obhajoval Českou republiku, věděl, co dělá, a myslím si, že v minulém století je to i největší český politik," prohlásil Mečiar. I v současnosti má podle něj Klaus svůj systém hodnot.

"Drtivá většina jeho názorů na Evropskou unii sedí a je velmi reálná. To, co dráždí, je, že on ta vyjádření někdy přežene, ale vždy jsou pročeská. A hodně jeho názorů se časem ukáže jako správných," dodal.

Zatímco Klaus to dotáhl až na českého prezidenta, Mečiar byl na Slovensku dvakrát jen neúspěšným kandidátem; tvrdí ale, že Klausovi nezávidí. "Já si byl vědom, že osud slovenských politiků je jiný. Ani jedinému Slováci nedovolili, aby se déle udržel na scéně, každého zničili sami. To byl můj osud, o kterém jsem věděl. Často jsem tehdy mluvíval o větě mojí mamky: 'Češi se ti pomstí, Maďaři ti to vrátí a Slováci ti nepomůžou'," řekl Mečiar.

V poslední prosincový den prý ani nepůjde na oslavy 20. výročí vzniku samostatné Slovenské republiky. "Při desátém výročí jsem šel na oficiální oslavy. Prezidentem byl Rudolf Schuster, předsedou parlamentu Pavol Hrušovský a premiérem Mikuláš Dzurinda a z oslav mě vykázali. Ti, kteří byli proti vzniku státu, to teď znovu oslaví. Nechci zažít další trapas, že mě vykážou," dodal Mečiar.

Reklama

Výběr článků

Načítám