Hlavní obsah

Hamáček: Nový nouzový stav je teď na hejtmanech. Někteří nám řekli, že ho chtějí

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří z hejtmanů na pátečním jednání s vládou avizovali, že jsou připraveni okamžitě požádat o nouzový stav. Právu to řekl po jednání kabinetu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že ale rozhodnutí zatím nepadlo, protože hejtmani se chtějí spolu nejprve poradit. Jejich návrhy čeká v sobotu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve Sněmovně

Článek

Přišli hejtmani s návrhem vyhlásit v jejich krajích stav nebezpečí?

Ne. Hejtmani přišli s tím, že chtějí slyšet od nás, jak jsme připraveni to řešit mimo nouzový stav. Ministr zdravotnictví Jan Blatný jim odprezentoval, která opatření bude možné vydat podle zákona o ochraně veřejného zdraví, a také aktuální situaci s odhadem vývoje vzhledem k tomu, že se nedají všechna nynější opatření překlopit.

Odhad ministerstva zdravotnictví je, že to rozvolnění, ke kterému dojde, bude znamenat nárůst kontaktů asi o třicet procent, takže ministerstvo odhaduje nárůst reprodukčního čísla až na 1,4, a de facto zaplnění kapacity jednotek intenzivní péče do dvaceti dnů.

Hřib: Větší část opatření zůstane

Domácí

Toto jim bylo odprezentováno, pak jsme strávili dlouho dobu debatou o možných postupech, o stavu nouze apod. Také další jednotlivá ministerstva tam prezentovala varianty vývoje a poté jsme to ukončili. Předpokládáme, že se tedy teď hejtmani radí, jak dál.

Nabízel už rovnou někdo z hejtmanů, že by vás požádal o vyhlášení nového stavu nouze?

Nechci mluvit za ně, ale na několik hejtmanů přímo na místě řeklo, že jsou připraveni o stav nouze požádat víceméně okamžitě, ano.

K čemu se kloníte vy?

Já se nemám k čemu klonit, protože to záleží na hejtmanech. My jsme svoje možnosti v tomto směru vyčerpali.

Pokud o něj požádají, jste pro nový nouzový stav?

Samozřejmě.

Je nějaká lhůta, kdy vám dají hejtmani vědět?

Předpokládám, že nám dají vědět tak, abychom na to mohli zareagovat, což znamená zítra (v sobotu).

Omezení pohybu i obchodů. Karlovarský kraj nachystal vyhlášení stavu nebezpečí

Domácí

Bude v neděli vláda znovu jednat?

Jsem přesvědčen, že se musí sejít tak jako tak, protože buď bychom řešili žádost o nouzový stav anebo bychom museli formálně vyhlásit ta opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví, protože jinak by neplatilo nic.

Jak probíhalo to jednání, v jaké atmosféře?

Mám v popisu práce už rok jako šéf Ústředního krizového štábu jednat s hejtmany, takže toto jednání nijak nevybočovalo, a je vždycky věcné. Chci ocenit to, že se všichni snažili dát stranou politiku a jakkoli jsou všichni z různých politických stran a je to velmi pestré spektrum, tak ta debata byla věcná bez jakékoli stranické ideologie a všichni jsme se snažili najít řešení.

Myslíte si, že by od pondělka mohl být tedy vyhlášen nový nouzový stav? Je to pravděpodobnější varianta?

Nechci, aby to vypadalo, že na hejtmany nějak politicky tlačíme, je to na nich. Oni to oprávnění ze zákona mají, a jestli se rozhodnou toho využít, je už na nich.

Hamáček vyjmenoval dramatické dopady toho, že vláda nedojednala delší nouzový stav

Domácí

Vy sami od sebe, tedy vláda, nový nouzový stav nebudete vyhlašovat?

Pokud by to udělala vláda sama od sebe, tak je tam obrovské riziko nějakého ústavního sporu, potažmo konfliktu se Sněmovnou, protože ta nám jasně řekla, že nouzový stav vyhlášený vládou za podmínek, které vydala vláda, odmítá prodloužit.

Míček je tedy na straně hejtmanů?

Je to tak.

Reklama

Výběr článků

Načítám