Hlavní obsah

Hacker Nikulin se chce bránit i vydání do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin, o jehož vydání žádají české úřady Rusko i USA, si podá stížnost proti rozhodnutí soudu, které umožňuje jeho vydání do vlasti. Ve čtvrtek to uvedl jeho advokát Martin Sadílek. Již dříve Nikulin stejně napadl možné vydání do USA. Záležitost tak bude řešit Vrchní soud v Praze.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněném na jeho instagramovém profilu.

Článek

Pražský městský soud v úterý nepravomocně rozhodl, že Nikulina lze vydat jak do Ruska, tak do Spojených států. Konečné slovo stran vydání by měl mít ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). [celá zpráva]

Zatímco proti vydání do USA vznesl muž stížnost ihned po rozhodnutí soudu, proti možnému návratu do vlasti neprotestoval. „Pokud by to bylo možné, souhlasil bych s vydáním do Ruska, do USA nikoliv,“ řekl soudu. Následně však podle všeho změnil názor a bude si stěžovat i na možné vydání do vlasti.

Celé řízení bylo stiženo procesní vadou. Panu Nikulinovi totiž nebyl doručen překlad dokumentů z Městského státního zastupitelství v Praze.
Martin Sadílek, advokát Jevgenije Nikulina

„Důvod je velmi podobný jako u stížnosti proti rozhodnutí o přípustnosti vydání do USA: celé řízení bylo stiženo procesní vadou. Panu Nikulinovi totiž nebyl doručen překlad dokumentů z Městského státního zastupitelství v Praze a klient se tím cítí poškozen,“ vysvětlil advokát Sadílek důvod podání stížnosti.

„Navíc se samozřejmě cítí nevinen, nechť to tedy celé posoudí nadřízený soud,“ dodal.

Zadržen v pražském hotelu

Nikulin je v ČR ve vazbě poté, co ho v říjnu zadrželi v jednom z pražských hotelů policisté ve spolupráci s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI). Kalifornský federální soud obvinil Rusa z hackerského útoku, krádeže a spiknutí.

Podle televize ABC je Nikulin zodpovědný za masivní útok na profesní sociální síť LinkedIn z roku 2012. Podle britského listu The Guardian by měl mladý Rus mít na svědomí i počítačové útoky na americké politiky.

Rusové zase Nikulina podezřívají z internetových krádeží. Zatykač za čin z roku 2009 na něj ruský soud vydal loni v listopadu kvůli internetové krádeži 3450 dolarů (asi 88 tisíc korun). Moskva proto aktivně spolupracovala s českými úřady, aby zabránila vydání Nikulina do USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám