Hlavní obsah

Ruského hackera zadrženého v Praze Američané obvinili z útoku na LinkedIn i Dropbox

– Los Angeles

Velká porota kalifornského federálního soudu obvinila Rusa zadrženého tento měsíc v České republice z toho, že napadl počítače patřící firmám LinkedIn, Dropbox a Formspring. Podle agentury Reuters to oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Reuters

Záběr z policejního záznamu zatýkání Jevgenije Nikulina

Článek

Jevgenij Nikulin byl 5. října zatčen v České republice a zůstává zde ve vazbě. Jeho vydání do USA má posoudit pražský městský soud. Pokud ho pravomocně povolí, rozhodne ministr spravedlnosti.

Zatím není jasné, zda americké úřady USA zahájily řízení o vydání Nikulina do USA, aby zde stanul před soudem. Není ani jasné, kdo bude zastupovat Nikulina při řízení, dodal Reuters.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Obžaloba viní Nikulina ve třech bodech z počítačových vniknutí, dvou případech úmyslného přenosu informací, kódů nebo příkazů, které způsobily škody chráněnému počítači, ve dvou bodech z násilné krádeže identity, z obchodu s neautorizovaným přístupem k zařízení a spiknutí.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová tento týden uvedla, že Rusko udělá všechno pro to, aby zabránilo vydání údajného ruského hackera z České republiky do Spojených států.

V minulosti Moskva ostře protestovala proti zadržení a vydání svých občanů americké justici, ať šlo o obchodníka se zbraněmi Viktora Buta či o pilota Konstantina Jarošenka, který byl v USA odsouzen za pašování drog. But byl zadržen v roce 2008 v Thajsku, když padl do léčky zosnované americkými agenty. Ve Spojených státech si má podle rozsudku z roku 2012 odsedět 25 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záznam ze zatčení ruského hackera v PrazeVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám