Hlavní obsah

Grossův slib

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda, že Stanislava Grosse nenapadlo v neděli na Řípu položit přítomným anketní otázku: Kdo je v těchto dnech v Česku nejteatrálnější? Odpovědi se nabízejí. Je to česká policie, jež zatkla emisary ODS, převážela je z města do města a nakonec jim poskytla i let vrtulníkem, načež je musela na pokyn státního zástupce propustit?

Foto: Dana Ehlová

Mezzosopranistka Martina Kociánová a recitátor Alfred Strejček podpořili 11. listopadu záchranu varhan v kostele sv. Prokopa v Přepychách.

Článek

Nebo jsou to ti dva mladíci Večerek a Dalík, co právě prožívají si svých warholovských 15 minut slávy, jež nebudou se možná už nikdy opakovat, kteří líčí, jak s nimi policie zacházela jako s vrahy a co odporného dostali v cele na talíř?

Co když jsou to celebrity ODS i s prezidentem země, chytřejší nad policii, státní zástupce i soudce, neboť asi z křišťálové koule zjistili, že ti dva jsou nevinní a Kořistka je lhář, kteří v póze přecitlivělých primadon varují před nástupem policejního státu, před putinizací či lukašenkovizací země (možná dojde i na castroizaci a hočiminizaci) a všudypřítomným grosstapem?

Do soutěže se ovšem v nedělní televizi zapojil i ministr vnitra Bublan, když varoval, že policisté v takové atmosféře budou mít strach tuhle kauzu vyšetřovat. Mohlo by se jim to prý vymstít, až se za pár let stane ministrem vnitra například Ivan Langer. Kdyby policisté skutečně převzali páně ministrův způsob uvažování, pak nás chraň pámbu před nebývalou záplavou kriminality. Život policistův za jedné vlády plynul by ve strachu z vlády příští a v takovém případě je nejlepší nedělat nic.

Premiér Stanislav Gross je asi spokojený divák a trochu herec tohoto představení. Mohlo by se zdát, že jeho slib na Řípu, že ČSSD bude mít dvacet senátorů a že vyhraje krajské volby, je taky poněkud teatrální. Jenže Gross se tímto výrokem na rozdíl od výroků výše zmíněných neplete policii do řemesla, a taky má k optimismu dobré důvody. Jeho politické straně přibývají po dlouhém půstu preference. Třeba za to může oblíbenost mladého předsedy. Ovšem nejvíc práce pro sociální demokracii teď podle mne odvádějí funkcionáři ODS v tzv. Kořistkově kauze. Tolik hysterie na tolik dospělých mužů! Jestli takhle nekřičí husy rovnou potrefené, pak aspoň pořádně vyděšené.

Pokud by Gross svůj troufalý slib splnil, tak by se asi musel předem smířit s choulostivou pomocí komunistických hlasů. Zatím o tom cudně mlčí. Ale proč? Když to veřejnost po prezidentské volbě odpustila Václavu Klausovi...

PRÁVO 4. října

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám